Game over: “Όχι” στην παράταση, τελειώνει στις 30 Ιουνίου το πρόγραμμα

Στην ελληνική πλευρά επέρριψε τις ευθύνες για το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, η ελληνική πλευρά αποφάσισε ξαφνικά το βράδυ της Παρασκευής, κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους θεσμούς, να απορρίψει τις προτάσεις των θεσμών και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, και μάλιστα με σύσταση για αρνητική ψήφο προς τις προτάσεις των δανειστών.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι θεσμοί είχαν αξιοποιήσει τον μέγιστο βαθμό ευελιξίας που είναι επιτρεπτός, και ήταν έτοιμοι να λάβουν υπ' όψιν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όμως η κίνηση της κυβέρνησης έθεσε τέλος στις συζητήσεις.

Όπως σημείωσε, "όσο λυπηρό κι αν είναι αυτό", το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης, που αποτελεί τελική προθεσμία, ενώ αργότερα το Eurogroup συνέχισε τις συνομιλίες χωρίς τον Γιάννη Βαρουφάκη, προκειμένου να εξεταστούν τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί πλέον η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, το ανακοινωθέν της συνεδρίασης του Eurogroup υπογράφεται από όλους τους υπουργούς Οικονομικών πλην του Γιάννη Βαρουφάκη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πως υπάρχουν κίνδυνοι από τις εξελίξεις αυτές, όμως το Eurogroup δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτούς, ενώ διεμήνυσε ότι ακόμα κι αν οι Έλληνες πουν "ναι" στις προτάσεις των δανειστών, η αξιοπιστία της χώρας θα εξακολουθεί να είναι ελάχιστη και δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία.