Τι αναφέρει στο news.gr ο φορολογικός σύμβουλος, Νίκος Σιακαντάρης
Ισχυρές επιπλοκές αναμένεται να προκαλέσει – με μία πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον – η τελευταία αντιπρόταση των δανειστών στο δρόμο για την επίτευξη μίας συμφωνίας με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα ΦΠΑ, το οποίο ζητούν να εφαρμοστεί οι εταίροι, ανεβάζει τον πήχη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering, και αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Ταυτόχρονα η Τουρκία καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 8% σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Η αλλαγή του ΦΠΑ αναγκάζει τους επιχειρηματίες να απορροφήσουν το ποσοστό της αύξησης
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι που σχετίζεται με τα τουριστικά πακέτα, τα οποία είναι ήδη κλεισμένα από τους επιχειρηματίες του κλάδου, με βάση το νέο καθεστώς ΦΠΑ οι ξενοδόχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι με δεδομένο ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις ήδη υπάρχουσε συμφωνίες που έχουν κλείσει σε τιμές που περιλαμβάνουν ΦΠΑ, όπως σημειώνει ο φορολογικός σύμβουλος της εταιρείας Unity Four, Νίκος Σιακαντάρης.
Εάν για παράδειγμα το κόστος διαμονής σε ένα δωμάτιο είναι 50 ευρώ ανά ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ - 46,94 + 3,051 το ΦΠΑ=50 -, αυτή τη στιγμή ο ξενοδόχος με την αύξηση του συντελεστή θα υποστεί ζημία καθώς μειώνεται η καθαρή τιμή πώλησης του προϊόντος από τα 46,94 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα στα 40,65 ευρώ στο εξής. Επομένως η μείωση της αξίας του προϊόντος με το νέο συντελεστή ΦΠΑ ανέρχεται στο 13,40%.
Η συγκεκριμένη μεταβολή αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον τουριστικό κλάδο, καθώς δεν αποκλείεται οι επιχειρηματίες να προβούν σε μείωση προσωπικού σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Σημαντικό πλήγμα για τον συνεδριακό τουρισμό
Ο Νίκος Σιακαντάρης επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο αναμένεται να υποστεί ο συνεδριακός τουρισμός στη χώρα μας, ο οποίος ήδη σημειώνει πτωτική πορεία. Χαρακτηριστικά ήταν τα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO). Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση – από τη 19η - στον παγκόσμιο χάρτη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η μείωση που καταγράφεται στα εθνικά συνέδρια ξεπερνάει το 40%, ενώ σε ό,τι αφορά τα διεθνή το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 50%.
Αν λάβουμε υπόψη μας τη μεταβολή του συντελεστή ΦΠΑ που προτείνουν οι θεσμοί σε συνδυασμό ότι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δεν εκπίπτει - με βάση την εσωτερική νομοθεσία της Ελλάδος -, το κόστος για τον τουρισμό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Στην πράξη εάν ένας ξένος αποφασίσει να διοργανώσει συνέδριο στην Ελλάδα με κόστος 10.000 + ΦΠΑ 23%, στο σύνολο 12.300 ευρώ, ο επιχειρηματίας δεν θα λάβει επιστροφή, κάτι που ισχύει και για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις. Αντιθέτως στην Κύπρο, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 9% για το αντίστοιχο κόστος υπηρεσίας – 10.000 ευρώ -, με ΦΠΑ 900 ευρώ, ο επιχειρηματίας θα λάβει ως επιστροφή το συγκεκριμένο ποσό.
Χαρακτηριστικό είναι πως εάν κάποιος αλλοδαπός αποφασίσει να προχωρήσει στη διοργάνωση συνεδρίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ συμψηφίζεται, δεν εκπίπτει και επομένως δεν θα λάβει επιστροφή. Αντιθέτως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει το αντίθετο, δεδομένου ότι ο φόρος επιστρέφεται.
Τη στιγμή λοιπόν που θα έπρεπε ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας όπως αυτό του συνεδριακού τουρισμού να δεχτεί την τονωτική ένεση που του αναλογεί για να μπορέσει να ανακάμψει από τα ήδη αρνητικά ποσοστά που καταγράφει το τελευταίο διάστημα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στην πράξη δηλαδή εάν ισχύσουν οι συγκεκριμένες προτάσεις θα είμαστε κατά 23% ακριβότεροι από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης στο συγκεκριμένο τομέα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Λαμπίρης