Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους μετά το διήμερο διαπραγματεύσεων που προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής με την έκτακτη Συνόδο Κορυφής, η οποία έληξε χωρίς δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Πλέον το νέο ραντεβού για οριστική συμφωνία και λύση δίνεται το βράδυ του Σαββάτου στο έκτακτο Eurogroup.
Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα προσπαθήσουν να συγκλίνουν τις δύο πλευρές με δεδομένες τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στο Eurogroup της Πέμπτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ στις Βρυξέλλες παραμένουν οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος για το αυριανό Eurogroup.
Παράλληλα, στο ελληνικό επιτελείο εκτός από την ενσωμάτωση της ελληνικής πρότασης στο νέο κείμενο των δανειστών, αναμένουν μία σαφή δέσμευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και ένα νέο πακέτο «Μάρσαλ» το οποίο θα μπορέσει να δώσει αναπτυξιακή χροιά σε ένα ομολογουμένως υφεσιακό πακέτο μέτρων, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο σύνολό του στο πλαίσιο ενός επώδυνου αλλά αξιοπρεπούς συμβιβασμού.
Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να φέρει το τελικό κείμενο της συμφωνίας προς κύρωση στη Βουλή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημέρα που λήγει η παράταση του προγράμματος, και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα η κυβερνητική σταθερότητα.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο επιχειρούν την ίδια ώρα να «σπάσουν» τον κώδικα επικοινωνίας των δανειστών, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά. Όπως σημείωναν την Πέμπτη από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η αδιαλλαξία μερίδας των πιστωτών της χώρας παραπέμπει περισσότερο σε επιδίωξη του αδιεξόδου παρά μίας συμφωνίας με την Ελλάδα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου πνέουν μένεα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μέσω των δορυφόρων του ναρκοθέτησε το Eurogroup από το ξεκίνημά του κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας μάλιστα ότι όχι μόνο δεν έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά η Ελλάδα φέρεται να έχει κάνει βήματα προς τα πίσω.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να διατυπώνουν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί μία ρεαλιστική λύση που θα επιτρέψει στη χώρα να επιχειρήσει την οικονομική της ανάκαμψη εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες μετά και το νέο ναυάγιο στο Eurogroup για το κατά πόσο υπάρχει πραγματικά συνολική πολιτική βούληση για μία τέτοια λύση, ορμώμενοι από την ανεξήγητη, όπως τόνιζαν, απόρριψη όλων σχεδόν των ισοδύναμων που παρουσίαζε η ελληνική πλευρά.
Κυβερνητικές πηγές συνέδεαν την Πέμπτη το σκηνικό ρήξης που στήνεται από μερίδα των πιστωτών με την πρόταση Σαμαρά για οικουμενική κυβέρνηση και τόνιζαν ότι «κάποια κέντρα απεργάζονται σενάρια εκτροπής και ελπίζουμε ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που βρίσκονται όλες κατά σύμπτωση στις Βρυξέλλες, να μην ανταποκριθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει νέα Ιουλιανά».
Για αυτό το λόγο πάντως, οι μηχανές του Μαξίμου βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της ρήξης «σε περίπτωση που οι δανειστές ωθήσουν τις διαπραγματεύσεις προς αυτό το αδιέξοδο», όπως τονίζουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο από τη βελγική πρωτεύουσα για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, με κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα να αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο.
Η ελληνική πλευρά εξετάζει στην παρούσα φάση όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε όλες τις απαιτούμενες υποχωρήσεις, όμως, όπως υπογραμμίζουν, «η “συμμαχία” των εταίρων φαίνεται να έχει χαράξει άλλους στόχους».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ελληνική αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες με στόχο να ζητήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να χαραχτεί από κοινού η στρατηγική για τα επόμενα βήματα.
Η οργή του πρωθυπουργού για την επιμονή των πιστωτών είχε φανεί ήδη από χθες όταν κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες έλεγε σε συνεργάτες του: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».