Την εικόνα του “δογματικού και απάνθρωπου” ΔΝΤ επιχειρεί να καταρρίψει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges, όπου κάνει εκτενή αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Η Λαγκάρντ δηλώνει αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως προτεραιότητά της είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία χρειάζονται “θαρραλέες και απαραίτητες” μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και οι Ευρωπαίοι να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείσα για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε “εγκληματικές” πράξεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ απαντά πως με ύβρεις και προσβολές δεν προχωρά μπροστά η συζήτηση. “Ακούω αυτή την ιστορία με το ΔΝΤ ως παππού, ασυμβίβαστο και απάνθρωπο. Αλλά αν ο θεσμός αυτός έχει επιλύσει κρίσεις ανά τον κόσμο τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, είναι επειδή βασίζεται σε κανόνες. Χωρίς κανόνες, επικρατεί ο νόμος του ισχυρού”, σημειώνει.
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έχουν γίνει πιο πολύπλοκες μετά την 25η Ιανουαρίου, ενώ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι τεχνική, “παίζουμε το ρόλο του εκπαιδευτή, του ελεγκτή και του συνταγογράφου για ένα πρόγραμμα που θα είναι αξιόπιστο”.
Για την επιμονή του ΔΝΤ σε μειώσεις συντάξεων, η Λαγκάρντ υποστηρίζει πως το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας πηγαίνει με μεγάλη ταχύτητα προς τον γκρεμό, καθώς δεν είναι βιώσιμο, κάτι που όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά -”ο πρωθυπουργός μου το είπε προσωπικά”- ενώ ξεκαθαρίζει πως το ΔΝΤ σε ζητά να πειραχθούν οι χαμηλές συντάξεις.
Όπως εξηγεί, δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται αποκλειστικά σε υποσχέσεις για πιο αποτελεσματική είσπραξη φόρων, αλλά απαιτούνται αξιόπιστα μέτρα.
Η ίδια διαμηνύει πως δεν επιθυμεί μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς αν συμβεί αυτό θα βρεθούμε σε “άγνωστο έδαφος”, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, αν και εκτιμά πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μετάδοσης από ένα ενδεχόμενο Grexit είναι περιορισμένοι.
Ερωτηθείσα αν σε περίπτωση Grexit το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα, απαντά: “Αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθειά μας, θα είμαστε εκεί. Είναι η αποστολή του ΔΝΤ. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτήν την ακραία κατάσταση, προτιμάμε να συμβάλουν στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου προγράμματος”.
Όσο για την παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχαν γίνει λάθη στο πρώτο μνημόνιο, αναγνωρίζει πως πράγματι η εσωτερική έρευνα του Ταμείου έδειξε ότι οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές βαραίνουν αρνητικά στην ανάπτυξη, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως τα αρχικά μέτρα που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητα.