Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας, καθώς και αναφορικά με την αποδοχή των νέων ελληνικών προτάσεων προς τους θεσμούς. Χαρακτηριστική είναι η αισιοδοξία από ελληνικής πλευράς, η οποία σημειώνει ικανοποιημένη από τη θετική ανταπόκριση. Παρόλ' αυτά η γερμανική πλευρά δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δηλώνει πως η "κατάσταση παραμένει ίδια όπως την Παρασκευή. Η πορεία των διαπραγματεύσεων και ο δρόμος για συμφωνία μοιάζει ουσιαστικά να βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, δεδομένων των πολλών και διαφορετικών τοποθετήσεων επί το θέματος.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία.
"Αδύνατο να έχουμε τελική συζήτηση σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων. Σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας έφτασαν πολύ αργά και πρόσθεσε ότι θα δείξει αν αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση.
Αισιοδοξία στο εσωτερικό
Η ελληνική πλευρά ωστόσο δηλώνει ότι ικανοποιημένη για την θετική ανταπόκριση, την οποία έλαβαν οι ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν αναθεωρημένες στους εταίρους με σκοπό την επίτευξη της συμφωνίας.
Ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ' αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν' αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που άρχισε στις Βρυξέλλες.
Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να επεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.
Γερμανία: Η κατάσταση είναι η ίδια όπως την Παρασκευή
Αυτή την στιγμή έχουμε την ιδια κατάσταση όπως την Παρασκευή, χωρίς βάση για απόφαση, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι για αυτό ακριβώς δεν μπορεί να απαντήσει τώρα εάν η Σύνοδος θα είναι αποφάσεων ή διαβουλεύσεων.
"Χρειαζόμαστε πρώτα συμφωνία της Ελλάδας με τους τρεις Θεσμούς. Και ο Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκλησή του έγραφε ότι συγκαλεί την Σύνοδο θα ενημέρωση και διαβούλευση ότι δεν πρόκειται για το τελευταίο βήμα και ότι δεν θα υπάρξει στην Σύνοδο συζήτηση για τεχνικά θέματα και λεπτομέρειες", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Ολάντ: Οι προτάσεις Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές
"Οι προτάσεις του (Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη) Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Liberation.