Σοβαρά ερωτήματα για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, για την αξιοπιστία του προγράμματος, για τους όρους που καλείται να εκπληρώσει η Ελλάδα και βεβαίως, για το ποιος λέει τελικά την αλήθεια στους πολίτες εγείρουν τα κρίσιμα έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Real News.
Τα δύο κείμενα, οι επιστολές δηλαδή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD, προκαλούν σύγχυση ως προς τους στόχους και τις εκτιμήσεις των εταίρων μας.
Απόκλιση 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το Eurogroup, ο στόχος για το χρέος διαμορφώθηκε στο 124% για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022. Ωστόσο, στη δισέλιδη επιστολή του ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο για στόχο 126,6% για το 2020, διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ και 115% για το 2022.
Στην παράγραφο 9 του εγγράφου δηλώνεται κατηγορηματικά ότι μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει, αλλά η παράταση αφορά τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση.
Το μίνιμουμ πλεόνασμα θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2016 αντί για το 2014, αλλά τονίζεται ότι "η επιμήκυνση του προγράμματος δεν προκύπτει από όλα αυτά", στοιχείο που καταρρίπτει και τον όποιο ισχυρισμό για ενδεχόμενη χαλάρωση της λιτότητας στο ορατό μέλλον.
Εκτιμάται αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων εκ μέρους της Ελλάδας
Στο ίδιο έγγραφο καταδεικνύεται ακόμη η αδυναμία της Ελλάδας να απορροφήσει διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Από τα 20,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 η Αθήνα έχει απορροφήσει μόλις τα 7,1 δισ. ευρώ. Για τη διετία 2012-13 διατίθενται 13,4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον Σόιμπλε "ο στόχος που έχει τεθεί για την απορρόφηση των συμφωνημένων ποσοστών αυξήθηκε".
Τέλος, η εκταμίευση των 9,3 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και η ένταξη 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του 2012 και το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.