Απελευθέρωση απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ, περικοπές 1,8 δισ. από τις συντάξεις, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, περικοπές στις πρόωρες συντάξεις και δύο συντελεστές στο ΦΠΑ ( 11% στα φάρμακα, 23% στο ρεύμα) περιλαμβάνει περιληπτικά το σχέδιο συμφωνίας που πρότειναν στην Ελλάδα οι πιστωτές δια στόματος Γιούνκερ χθες το βράδυ.
Ως μόνο θετικό σημείο της πρότασης η κυβέρνηση το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Η πρόταση των δανειστών - η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική - απορρίφθηκε αμέσως από τον Αλέξη Τσίπρα ως «μνημονιακή» και φαίνεται πλεόν αδύνατο να βρεθεί κοινός τόπος. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, προκειμένου να υπάρξει λύση έστω και στο παρα 5
Στο σχέδιο των δανειστών, που εκτείνεται σε δέκα σελίδες, περιλαμβάνεται:
- Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018, έναντι στόχων 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικό κενό εκτιμάται ότι απαιτούνται μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.
- Δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%. Στο 11% θα ενταχθούν φάρμακα, βασικά είδη διατροφής και ξενοδοχεία, ενώ στο 23% όλα τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να επιλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα μπουν σε ποια κατηγορία. Όσα περισσότερα τρόφιμα μπουν στην κατηγορία του 23% τόσα πιο πολλά τα έσοδα.
- Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα οφέλη σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει. Επίσης, η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού από 0.25% σε 0,50% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση 1% το 2016.
- Στα εργασιακά, ζητείται η παύση κάθε ανατροπής μνημονιακών νόμων, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση βασικών μισθών. Το σχέδιο, σύμφωνα με την WSJ, δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο δημόσιο ενώ φαίνεται ότι αποσύρεται το αίτημα των δανειστών για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων.
- Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η πρόταση προβλέπει να περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.
- Συνέχιση μεταρρυθμίσεων από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
- Επανεξέταση της ρύθμισης των 100 δόσεων, ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά.
- Καμία αναφορά σε ελάφρυνση χρέους.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως η προσφορά προς την Ελλάδα δεν είναι “take it or leave it”, δεν αποτελεί δηλαδή τελεσίγραφο.