Η τελευταία παρτίδα του σκληρού πόκερ της διαπραγμάτευσης αρχίζει σήμερα με τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) στις Βρυξέλλες και την παρουσίαση της αντι-πρότασης των δανειστών. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.
Η Αθήνα εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας – μετά από 4 μήνες συζητήσεων - ενώ οι εταίροι είναι μάλλον απαισιόδοξοι.
Στο ελληνικό σχέδιο συμφωνίας προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%. Όμως, η πρόταση δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις της Αθήνας σε εργασιακά και ασφαλιστικό – τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης- γεγονός που δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τους δανειστές.
Από την πλευρά του, το κείμενο των εταίρων «καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων», σύμφωνα με το Ρόιτερς ενώ Μέρκελ και Ολάντ θα ενημερώσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό τηλεφωνικά για την πρόταση μέσα στην ημέρα.
Oι Financial Times εκτιμούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συμπεριληφθούν στο συμφωνηθέν κείμενο.
Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών της ΕΕ–, εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.
“(Υπήρξε) τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι απόψεις πιθανόν απέχουν μεταξύ τους.
Μπροστά στο κλίμα αβεβαιότητας και στον κίνδυνο ενός... ατυχήματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε χθες τη νύχτα από τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.
Πάντως, αν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκρινε «ανεπαρκή» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, γιαυτό τόνισε ότι μια συμφωνία δεν είναι θεωρητικά δυνατή αυτή την εβδομάδα. «Δεν έχουμε συγκλίνει επαρκώς, αυτό είναι το συμπέρασμά μας» είπε χαρακτηριστικά.