Με τίτλο "Οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδιά του ευρώ", η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου L’ Echo δημοσιεύει άρθρο γνώμης του οικονομολόγου Μπρούνο Κολμάν, γνωστού για την επικριτική του στάση στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη νότια Ευρώπη, όπου αναφέρεται ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής εξηγούν τις πολιτικές αλλαγές στη νότια Ευρώπη. Με αυτή την οπτική, ο Κολμάν εκτιμά επίσης ότι Podemos και ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδιά του ευρώ (με την έννοια ότι δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα αντίδρασης στο ευρώ).
Η δημιουργία του ευρώ ήταν κυρίως πολιτική απόφαση, εξηγεί ο οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας ότι το νόμισμα πρέπει να στηρίζεται σε συλλογική συναίνεση και να βασίζεται σε γερή οικονομική πραγματικότητα. Οι οικονομίες, όμως, όπως επισημαίνει, εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Με άλλα λόγια, ένα ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει την ύπαρξη μηχανισμών που επιτρέπουν να απορροφώνται τα ασύμμετρα σοκ.
Το ευρώ, συνεχίζει, προϋποθέτει κινητικότητα των συντελεστών παραγωγής: τα κεφάλαια και οι άνθρωποι πρέπει να μετακινούνται προς τις ζώνες απασχόλησης και επενδύσεων. Όμως, η γεωγραφική ζώνη, όπου δημιουργήθηκε το ευρώ, έχει υπερβολικό γεωγραφικό εύρος και έγινε υπερβολικά γρήγορα.
Παλιά, υπενθυμίζει ο οικονομολόγος, ο αποπληθωρισμός επέτρεπε να προσαρμοστεί το νόμισμα στις αδυναμίες της οικονομίας. Σήμερα, μόνο η εσωτερική υποτίμηση είναι δυνατή, αλλά αυτή η πολιτική λιτότητας είναι ακατάλληλη και καταστροφική, αφού προκάλεσε, σε λιγότερο από δύο χρόνια, το κατρακύλισμα των χωρών του Νότου στην ύφεση. Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ισπανία είναι χαρακτηριστικά και απορρέουν από την αύξηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων καταλήγει ο Μπρούνο Κολμάν.
Ο ίδιος επισημαίνει, τέλος, ότι είναι παράλογο να υποβάλλονται στην ίδια οικονομική συνταγή ετερογενείς χώρες.