Bail in: Έρχεται το νομοσχέδιο για την αυτο- διάσωση των τραπεζών

Ανατροπή του σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά το κραχ της Lehman Brothers και την επέμβαση των κρατών, με χρήματα από τα δημόσια ταμεία για τη διάσωση μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων που κατέρρεαν έρχεται και στην Ελλάδα με το νομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή και θα ενσωματώνει στο εθνικό Δίκαιο την Οδηγία 2014/59/ΕΕ για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών, σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να εφαρμόζεται η Οδηγία 2014/59/ΕΕ.

Η Οδηγία BRRD (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) προβλέπει την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και ουσιαστικά ορίζει ότι η διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών θα πρέπει να γίνεται πλέον με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out).

Η διάσωση λοιπόν θα βαρύνει τους μετόχους και τους πιστωτές του ιδρύματος, οι οποίοι επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο (π.χ. οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης) και προστατεύει τις εγγυημένες καταθέσεις.

Οι κύριες διατάξεις της Οδηγίας BRRD έχουν ως εξής: 

  • Ορίζει το επίπεδο στόχου των εθνικών Ταμείων Εξυγίανσης σε 1% επί των εγγυημένων καταθέσεων.
  • Επιμερίζει τις εισφορές στα πιστωτικά ιδρύματα βάσει του λόγου του παθητικού μείον τα ίδια κεφάλαια, μείον το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων κάθε πιστωτικού ιδρύματος προς το παθητικό, μείον τα ίδια κεφάλαια, μείον το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων στο κράτος μέλος.
  • Προβλέπει την υποχρεωτική προσαρμογή των εισφορών των πιστωτικών ιδρυμάτων βάσει του αναλαμβανόμενου από αυτά κινδύνου.
  • Προβλέπει πως το εθνικό Ταμείο Εξυγίανσης δύναται να συνεισφέρει στο κόστος εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος, εφόσον συγκεκριμένες απαιτήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in) εξαιρεθούν και το προκύπτον ποσό δεν δύναται να απορροφηθεί από τους λοιπούς πιστωτές του πιστωτικού ιδρύματος.
  • Προβλέπει πως η συνεισφορά του εθνικού Ταμείου Εξυγίανσης προϋποθέτει την εφαρμογή διάσωσης με ίδια μέσα στους πιστωτές ύψους τουλάχιστον 8% της αξίας του παθητικού του πιστωτικού ιδρύματος. Η συνεισφορά δεν δύναται να υπερβαίνει το 5% του παθητικού του πιστωτικού ιδρύματος.