"Η Ελλάδα θα αντέξει κατά πάσα πιθανότητα έως και τον Ιούνιο , πριν τελικά τελειώνουν τα χρήματα στις αρχές Ιουλίου". Αυτό αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg.
Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι του “Bloomberg Intelligence”, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αρκετή ασφάλεια για να κρατήσουν τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ακόμα οκτώ εβδομάδες, εφ 'όσον οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν αυστηροποιήσουν τους όρους της ρευστότητας . Τα φορολογικά έσοδα μπορεί να είναι αρκετά για να κρατήσουν την κυβέρνηση στη ζωή για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα , όπως αναφέρουν οι οικονομολόγο,ι Jamie Murray και David Powell σε σημείωμά τους. Τα 3.500.000.000 ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου, μπορεί να είναι το τέλος της διαδρομής .
«Το ποσό είναι τεράστιο», είπε ο Powell σε τηλεφωνική του συνέντευξη . "Θα μπορούσαν να φτάσουν κουτσαίνοντας μέχρι και τον Ιούνιο , αλλά για Ιουλιο φαίνεται πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν ''.
Στο παρακάτω πίνακα η γκρίζα γραμμή δείχνει πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει η χώρα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο σε σχέση με τις χρηματικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα της χώρας αυξήθηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τα δημόσια έσοδα το 2014, ενισχύοντας τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταφέρει να πληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει επίσης περίπου 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον, λόγω των εσόδων από το φόρο εισοδήματος.
Επιπλέον, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις δαπάνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Δεύτερο άρθρο του Μαρκ Γκίλμπερτ για το Bloomberg σημειώνει:
«Πότε ξεμένει από χρήματα η Ελλάδα; Σε ποιο σημείο οι καταθέτες θα σηκώσουν τόσα πολλά μετρητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγώντας τις τράπεζες σε πτώχευση; Πόσο καιρό θα πάρει στην Ελλάδα να εξαντλήσει όλα τα «κόλπα», όπως για παράδειγμα να βγάλει χρήματα από λογαριασμό του ΔΝΤ για να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ;», διερωτάται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Μαρκ Γκίλμπερτ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο εξαρτημένες από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA και έχουν αρκετές εγγυήσεις για να καλύψουν τα 95 δισ. ευρώ της χρηματοδότησής τους μέχρι τις 29 Μαΐου.
Η «όρεξη» της Ελλάδας για τα χρήματα της ΕΚΤ μπορεί να μειωθεί και έτσι οι τράπεζες να καθυστερήσουν να φτάσουν στο ανώτατο επιτρεπτό όριο. Ή η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει πιο γενναιόδωρη στο πώς αντιμετωπίζει τις εγγυήσεις δανεισμού. Ή οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να αποφασίσουν να απελευθερώσουν ένα μέρος της χρηματοδότησης που ζητά η Αθήνα και να ρίξουν της ουσιαστικά μια «γραμμή ζωής», με αντάλλαγμα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, όμως, διευκρινίζει, η ζήτηση για χρηματοδότηση μέσω του ELA έχει αρχίσει να αυξάνεται τους τελευταίους τρεις μήνες και έτσι φαντάζει απίθανο οι καταθέτες να αρχίσουν ξαφνικά να μεταφέρουν ευρώ πίσω στους ελληνικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τώρα και μέχρι τις 29 Μαΐου.
Την ώρα που ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει ότι «είμαστε πολύ κοντά» σε μια συμφωνία, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται λιγότερο πεπεισμένοι. Το πρόγραμμα ELA έχει ήδη αρχίσει να ενοχλεί τουλάχιστον έναν διαμορφωτή πολιτικής της ΕΚΤ. «Δεν το βρίσκω σωστό οι τράπεζες, που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά, να παίρνουν δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τα ομόλογα της χώρας τους, η οποία επίσης δεν έχει πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.
Έχει δίκιο που ανησυχεί. Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει το μαθηματικό όριο αυτών που δικαιούται να πάρει από το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας ELA, η ΕΚΤ μπορεί να βρει τον εαυτό της στην αφόρητη θέση να χρειαστεί να λειτουργήσει ως δικαστής, ένορκος και δήμιος, γράφει ο Γκίλμπερτ. Καταλήγοντας, εύχεται οι πολιτικοί να καταφέρουν να βρουν μια λύση πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, που είναι σε μόλις 10 ημέρες.