“Είμαστε πολύ κοντά” σε συμφωνία με τους εταίρους, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star, ενώ ερωτηθείς αν η συμφωνία είναι θέμα 24ώρων, απάντησε: “Ας πούμε ότι μπορεί να είναι και θέμα εβδομάδας”.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να επέλθει ρήξη, υπογράμμισε ότι η ρήξη δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα της κυβέρνησης, και η εντολή που έλαβε στις εκλογές ήταν για διαπραγμάτευση και όχι ρήξη. Ωστόσο, επανέλαβε πως αν δεν είσαι διατεθειμένος να σκεφτείς την πιθανότητα της ρήξης, τότε δεν διαπραγματεύεσαι, απλώς ελπίζεις.
Όπως σχολίασε, “δεν αποκλείουμε την ιδέα της ρήξης για να μην την έχουμε”.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξη, επεσήμανε πως δεν είναι στο “ραντάρ” της κυβέρνησης ένα άλλο νόμισμα, ούτε όμως και η υπογραφή σε μία μη βιώσιμη συμφωνία, ενώ υποστήριξε πως ούτε και η άλλη πλευρά, αυτή των δανειστών, δεν είναι έτοιμη για ρήξη.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η ιστορία των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να είχε λήξει από τα μέσα Μαρτίου, όμως αυτό που έγινε, κατά τον ίδιο, ήταν ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε μία σειρά από λελογισμένες προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από την άλλη μεριά, που δεν είχε προτάσεις για τίποτα.
Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, τόνισε ότι το σχέδιο που μελετάται είναι να υπάρχουν τρεις συντελεστές: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες, 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, εφόσον αγοράζονται με πλαστικό χρήμα, και 18% εφόσον αγοράζονται με μετρητά. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως όταν παρουσίασε την πρόταση αυτή σε υψηλά ιστάμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκείνος τη βρήκε ικανοποιητική.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι στις 12 Μαΐου η κυβέρνηση δεν ήξερε αν έχει λεφτά για να αποπληρώσει τη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την άποψη ότι “προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ παρά απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους”. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι δανειστές “πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, κατηγορώντας τους ότι “ούτε μία πρόταση δεν έχουν κάνει”, ενώ τόνισε πως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν το “παιχνίδι της ασφυξίας”.
Αργότερα ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πληρώσει το ΔΝΤ και τον Ιούνιο, διεμήνυσε πως αν υπάρξει δίλημμα και θα πρέπει να πληρωθεί ένας δανειστής που αρνείται να υπογράψει μία συμφωνία με την Ελλάδα ή ο συνταξιούχος, "θα πληρώσουμς τον συνταξιούχο".
Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης, αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αγκάθια στο εργασιακό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, παραδέχθηκε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, όχι σε επίπεδο μείωσης των συντάξεων, αλλά εξορθολογισμού των ορίων ηλικίας. Το πρώτο βήμα, είπε, θα πρέπει να γίνει βάζοντας ένα τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. "Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ένας τραπεζικός με παχυλή σύνταξη στα 57 του χρόνια, και να τον πληρώνει ο λαός, επειδή οι τράπεζες τον ώθησαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση για να μην του πληρώνουν το μισθό", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ταμείων και να ελέγχεται η διαφυγή των εισφορών, είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις, και η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής τράπεζας, από την οποία και να τροφοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα.
Αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αποκαλύπτοντας ότι μαζί του έχει φάει "ψωμί κι αλάτι", ενώ υπογράμμισε ακόμα πως δεν υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση που να υπογράψει συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους.