Βόμβα… αναδρομικά στα ταμεία από τους εργαζόμενους στα stage

Νέα βόμβα και μάλιστα... αναδρομική για πολλούς κρατικούς φορείς καθώς καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μετά από ομαδικές αγωγές από ανθρώπους που είχαν απασχοληθεί στα stage και τις συμβάσεις μαθητείας του ΟΑΕΔ. Δικαστήριο δικαίωσε απασχολούμενους που προσέφυγαν δικαστικά, με την αιτιολογία ότι οι συμβάσεις μαθητείας υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία, επιδικάζοντας διαφορές αποδοχών ύψους 170.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιδικάστηκαν 170.000 ευρώ ως διαφορά αποδοχών.

Η απόφαση του Εφετείου Αθηναίων δικαίωσε εργαζόμενους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο, που είχαν προσφύγει δικαστικά, σύμφωνα με σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής". Ωστόσο αν η απόφαση επεκταθεί και στους 130.000 που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά το ποσό για την αποζημίωσή τους φτάνει τα 670 εκατομμύρια ευρώ!

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι συμβάσεις μαθητείας αποσκοπούσαν κυρίως στην παροχή εργασίας και όχι στην εκπαίδευση, οπότε στην πραγματικότητα υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου.

Αυτό εξισώνει τις πληρωμές όσων απασχολήθηκαν με τα αντίστοιχα κλιμάκια αμοιβών που ορίζει η εργατική νομοθεσία ενώ παράλληλα θα έπρεπε να εισπράττουν και τα νόμιμα επιδόματα εορτών, αδείας και την προσαύξηση από τυχόν εργασία σε Κυριακές, αργίες, νύχτες κλπ.