Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για την επίτευξη του μίνιμουμ αποδεκτού πλεονάσματος.
Και αυτό διότι παρά το πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο που προέκυψε χθες από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών εκτιμούν ότι πίσω από αυτό κρύβεται η στάση πληρωμών προς ιδιώτες ποσού που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ακυρώνεται από το πρώτο εξάμηνο του 2015 η αποδοχή της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του ΑΕΠ που είχε φτάσει από την πλευρά των δανειστών κάτω από το 1,5% αντί για 3% που ήταν η αρχική δέσμευση της χώρας.
Έτσι οι θεσμοί ζητούν μετ' επιτάσεως μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους που θα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, την ώρα που τα αγκάθια στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις παραμένουν η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία που επιφέρει αυτόματα βαθιές περικοπές στις κύριες συντάξεις, το ΦΠΑ και η μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Το βάρος των νέων μέτρων που ζητούν οι δανειστές καλούνται να πληρώσουν όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής τα συνήθη υποζύγια.
Στα μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος που προκρίνονται από την πλευρά των εταίρων για να καλυφθούν οι υστερήσεις στον προϋπολογισμό βρίσκονται ο ενιαίος ΦΠΑ στο 23%, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η επιβολή έκτακτης εισφοράς που θα φτάνει μέχρι και το 5%, αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για πολυτελή διαβίωση και σημαντικές μισθολογικές περικοπές στο Δημόσιο.