Πώς κατάφερε η Ελλάδα να συγκεντρώσει τα 750 εκατομμύρια που απαιτούνταν για την αποπληρωμή της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Αυτό το ερώτημα... βασανίζει σήμερα πολλούς αναλυτές, καθώς τις προηγούμενες ημέρες εκφράζονταν φόβοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αδυνατούσε να αποπληρώσει το ποσό αυτό, λόγω του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας που “πνίγει” την ελληνική οικονομία.
Πώς, λοιπόν, τα καταφέραμε; Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ουσιαστικά η κυβέρνηση “δανείστηκε” χρήματα που ανήκουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!
Ακούγεται παράδοξο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό: Όλα τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ οφείλουν να διακρατούν έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο υπάρχουν χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και μόνο μετά από σχετική έγκριση του ΔΝΤ. Αυτό λοιπόν που έκανε η κυβέρνηση ήταν να χρησιμοποιήσει χρήματα από αυτόν το λογαριασμό για να αποπληρώσει τη δόση και να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Όπως δηλώνει στο πρακτορείο ένας αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, η κυβέρνηση έδωσε στο ΔΝΤ 650 εκατομμύρια ευρώ από το λογαριασμό αυτό και 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθέματά της σε ρευστό. “Το αρνητικό είναι ότι ο λογαριασμός άδειασε, αλλά προκειμένου να αποφευχθεί μία χρεοκοπία ήταν απαραίτητο να εξετάσουμε όλες τις επιλογές”, τονίζει ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει το Reuters, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε να συζητήσουν το πώς θα γίνει η αποπληρωμή της δόσης.
“Η κεντρική τράπεζα πρότεινε την ιδέα να εκμεταλλευθούμε τα 650 εκατομμύρια ευρώ του λογαριασμού, κάτι που χρειαζόταν έγκριση από το ΔΝΤ”, υποστηρίζει ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Ο διοικητής Στουρνάρας έκανε τη διευθέτηση με το ΔΝΤ και το Σάββατο πήραμε το ΟΚ και ο λογαριασμός ξεκλειδώθηκε”, προσθέτει.
Πάντως, η επιλογή αυτή έχει και τα... κακά της: Ένας άλλος αξιωματούχος προειδοποιεί πως το ποσό πρέπει να επιστραφεί στον λογαριασμό εντός “μερικών εβδομάδων”...