Με αγωνία αναμένουν στον οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε θετικό απολογισμό των χθεσινών αποφάσεων του Εurogroup για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών.
Το χθεσινό ανακοινωθέν του Εurogroup καταγράφει την πρόοδο που έχει επέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, συγκριτικά με την προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, επισημαίνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Παρότι η χθεσινή δήλωση προόδου εκτιμάται ότι δεν είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο ώστε στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ να εγκριθεί αύξηση του ορίου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι το επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές θα συγκλίνουν ακόμη περισσότερο προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία.
Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι στο επόμενο Eurogroup, ενδεχομένως και σε έκτακτη συνεδρίασή του, θα καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος με στόχο την τελική συμφωνία.
Προς το παρόν, και σε ότι αφορά την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένουν διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες. Το όριο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσω εντόκων δεν θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να μην ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Δεν αναμένεται όμως, ούτε και αρνητική απόφαση της ΕΚΤ που θα αφορά μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις η Φραγκφούρτη για να χρηματοδοτεί τις τράπεζες. Εκτιμάται δε ότι θα αυξηθεί εκ νέου η χρηματοδότηση μέσω του ELA.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων είναι σαφές ότι δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Όπως είναι γνωστό, οι πιστωτές ζητούν μεταξύ άλλων περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μη ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
Ενώ στα εργασιακά, βασικό θέμα διαφωνίας είναι οι προτάσεις των θεσμών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός.
Μεγάλη σύγκλιση έχει καταγραφεί σε άλλους τομείς όπως στο θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, του ΦΠΑ και της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όπως και των ιδιωτικοποιήσεων.