Η ώρα του Ντράγκι: Αποφασίζει για την ρευστότητα της Ελλάδας

Στη μεριά του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται πλέον η απόφαση για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναμενόταν το Eurogroup της Δευτέρας τελείωσε χθες με θετικές δηλώσεις αλλά χωρίς καμία επί της ουσίας δέσμευση.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη, με την κυβέρνηση να περιμένει μία θετική κίνηση μετά την αναγνώριση προόδου στις διαπραγματεύσεις από το Eurogroup.

Ωστόσο, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν φόβους για ένα ενδεχόμενο κούρεμα στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενδεχόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται μικρό αλλά υπαρκτό. Ένα τέτοιο σενάριο που είναι καταστροφικό και θα επιτείνει ακόμα περισσότερο το κλίμα ασφυξίας στην Ελλάδα θα μπορούσε να εκπορευθεί από τη δυσπιστία των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης.

Το απευκταίο αυτό σενάριο είχαν στο μυαλό τους και οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη εβδομάδα, όταν ταξίδεψαν στη Φρανκφούρτη για να συναντηθούν με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, με τις συζητήσεις τους να χαρακτηρίζονται "εποικοδομητικές" και μία συμφωνία "ρεαλιστική".

Ως εκ τούτου και δεδομένης της μετριοπαθούς δήλωσης του Eurogroup, ο Γιώργος Χουλιαράκης θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, για ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση με στόχο μία συμφωνία.
Εξάλλου το μήνυμα από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σαφές για ρευστότητα μόνο κατόπιν έγκρισης των θεσμών.

Όπως τόνισε χθες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις για το ΦΠΑ, την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και τα κόκκινα δάνεια, αλλά παραμένουν αγκάθια με την Ελλάδα να καλείται να κάνει βήματα συναίνεσης για τα θέματα του ασφαλιστικού και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, που αποτελούν και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Δόθηκε εντολή για πληρωμή του ΔΝΤ

Να σημειωθεί ότι από το βράδυ της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο σε διάψευση των όσων είχαν διαρρεύσει το βράδυ της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε εντολή για την καταβολή των 740 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εντολή για πληρωμή σε περίπτωση που το Eurogroup δεν προχωρούσε σε έμπρακτη αναγνώριση της προόδου στις διαπραγματεύσεις, ώστε να δοθεί σήμα στην ΕΚΤ για παύση στη δημοσιονομική ασφυξία.

Μάλιστα, η κυβέρνηση βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να... βρει 800 εκατ. ευρώ "παρκαρισμένα" που υπήρχαν ήδη σαν εγγύηση στον λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ με τελικό δικαιούχο το ΔΝΤ που εισπράττει από εκεί τις δόσεις του.