Στο σημερινό Eurogroup αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
"Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα χρήματα που πρέπει να ξεπληρώσει φέτος η χώρα στο ΔΝΤ θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τι θα συμβεί αργότερα" τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα 750 εκατ. της Τρίτης είναι η μεγαλύτερη πληρωμή που θα καταβάλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ έως τώρα φέτος, αλλά είναι μόνο η αρχή κάποιων δύσκολων μηνών. "Είναι πιθανό Ελλάδα και πιστωτές να έχουν ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι γεμάτο άγχος", γράφουν οι Financial Times.
Η εφημερίδα περιγράφει τις πληρωμές που έχει να κάνει η Ελλάδα και αναφέρει πως μόνο τον Ιούνιο πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. στο ΔΝΤ, ενώ οφείλει να καταβάλει σε 4 δόσεις ανάλογο ποσό στο Ταμείο το Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ θα πρέπει να ξεπληρώσει περίπου 3 δισ. στην ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ οι Financial Times επισημαίνει πως: "Αν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή δεν θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΝΤ. Στη δεκαετία του 1980 περίπου 25 κράτη έχασαν πληρωμές προς το Ταμείο".
Σύμφωνα με μελέτη του 2012 μόνο οι Σομαλία, Σουδάν και Ζιμπάμπουε έχασαν μια πληρωμή του ΔΝΤ για διάστημα πάνω από έξι μήνες. Άλλα 4 κράτη που δεν πλήρωσαν το Ταμείο εγκαίρως κατάφεραν να το ξεπληρώσουν σε διάστημα δυο εβδομάδων.
Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το μέγεθος του χρέους. Η χώρα έχει "τραβήξει" από το ΔΝΤ περίπου 35 δισ. μέσω δυο προγραμμάτων και πρέπει να καταβάλει 6,9 δισ. στο υπόλοιπο του 2015.
Μια αποτυχία στην Ελλάδα σημαίνει μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ αναφέρει ο Andrea Montanino, πρώην μέλος του ΔΣ του Ταμείου. Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αμφισβητούν αν οι πολιτικές του ΔΝΤ λειτουργούν. Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ αυτό να μην συμβεί, σημειώνει.
Σύμφωνα πάντως με το επίσημο χρονοδιάγραμμα μόνο ένα μήνα αφότου μια χώρα χάσει μια πληρωμή η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει τα μέλη του ΔΣ. Η επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός εκδίδεται τρεις μήνες μετά.
Αυτού του είδους οι καθυστερήσεις ίσως έχουν μια σημασία για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη δηλώσει ότι μια χαμένη πληρωμή δεν θα θεωρηθεί άμεσα ένα default.