"Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα" δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, στην οποία επανέρχεται, ουσιαστικά, στα κύρια σημεία που έθιξε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις, μετά την συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
"Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης", δηλώνει ο Ντάισεμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι "τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας".
Απαντώντας στην ερώτηση "αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β" ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί: "είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη".
Σε σχέση με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας προσθέτει: "επιτελέσαμε πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στην συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στην συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει dead line για την συμφωνία με την Αθήνα".
Στην ερώτηση "η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνον για λίγες ημέρες;", ο Γέρουν Ντάισεμπλουμ απαντά: "δεν το γνωρίζει κανείς, ή μάλλον, το γνωρίζει η κυβέρνηση της Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό".
Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι " γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς". "Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου".
Σε αναφορά της "Κορριέρε" στην συμβούλιο της Ρίγας και στο αν "το εμπόδιο ήταν πράγματι ο Γιάννης Βαρουφάκης", ο Ντάισεμπλουμ απαντά:
"Τα προβλήματα δεν συνδέονται ποτέ με ένα άτομο. Στην Ρίγα εξερράγη η ενόχληση για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις. Μετά την συνεδρίαση εκείνη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα διαπραγματευτών της Αθήνας οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και επιτελέσθηκε πρόοδος. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία".
Σχετικά, τέλος, με "μια πιο ήπια διάθεση ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", ο Γερουν Ντάισεμπλουμ υπογραμμίζει πως "ο ίδιος περιορίσθηκε σε μια αναφορά στην διάθεση που είχε επιδειχθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση του βάρους του χρέους κατά 40%" και ότι "δεν υπάρχει κάτι το καινούριο επί του θέματος αυτού".