Τροπολογία για λαϊκές αγορές και αναπτυξιακό νόμο στη Βουλή

Τροπολογία για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, τον αναπτυξιακό νόμο, τις ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"”.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιχειρούνται διορθωτικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, μεταξύ των οποίων η αύξηση των εσόδων των περιφερειών για την ενίσχυση των ευαίσθητων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων.

Ακόμα, παρατείνεται η προθεσμία προσκόμισης σύμβασης τραπεζικού δανείου για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, κατά έξι μήνες, δηλαδή έως την 30.9.2015, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε μικρομεσαίους, κυρίως, επενδυτές, να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη ενίσχυση της ρευστότητας από τραπεζικά ιδρύματα, ενώ λύνονται προβλήματα σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές για να καταστεί ταχύτερη η ολοκλήρωση των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στους επενδυτικούς νόμους 3299/2004 και 3980/2011.

Τέλος, προωθείται η αποπληρωμή έργων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της περιόδου 2004 - 2009, τα οποία, αν και ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προηγούμενων ετών και ενώ έχουν υλοποιηθεί, δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα και υπάρχει κίνδυνος απένταξης των έργων.

Λαϊκές αγορές

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την ανανέωση της σχετικής επαγγελματικής άδειας, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα προσαρμογής των ενδιαφερομένων, ενώ παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για έκδοση απόφασης του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη για επιπλέον παράταση.

Ρυθμίζονται ζητήματα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών και αυξάνεται το ποσοστό του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλουν τα μέλη των ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές της περιφέρειας Αττικής, έτσι ώστε να εξισωθεί με το ανάλογο τέλος που προβλέπεται σε λοιπές περιφέρειες και να καταστεί δυνατή η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των λαϊκών αγορών.

Παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό που, ενώ αποτελεί έσοδο των περιφερειών, διατίθεται για την ενίσχυση ευαίσθητων, οικονομικά και κοινωνικά, ομάδων.

Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας των αρμόδιων επιτροπών αλλά και των διοικητικών υπηρεσιών των περιφερειών, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό και αποκαθίσταται, κατ’ εξαίρεση, η ισχύς των αδειών επαγγελματιών πωλητών με υψηλό ποσοστό αναπηρίας ή τυφλότητα που λάμβαναν παράλληλα, για το λόγο αυτό, σύνταξη, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 4264/2014. Η ρύθμιση προωθείται προκειμένου να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην εν λόγω κατηγορία συμπολιτών, ενώ δε χορηγούνται νέες άδειες σε συνταξιούχους.

Εγγυητικές επιστολές

Διευκρινίζεται η υποχρέωση της διοίκησης για επιστροφή εγγυητικών επιστολών, οι οποίες προσκομίστηκαν προκειμένου να ληφθεί προκαταβολή, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί κατά το ν. 3908/2011, ατόκως. Η διάταξη εισάγεται προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ως προς την εφαρμογή της κείμενης διάταξης και να καταστεί δυνατή η ταχύτερη ολοκλήρωση των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στους επενδυτικούς νόμους 3299/2004 και 3980/2011. Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά περιπτώσεις όπου έχει προκαταβληθεί ποσό επιχορήγησης που είναι μεγαλύτερο από αυτό που οριστικοποιείται με την προβλεπόμενη απόφαση ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας. Στις περιπτώσεις δε αυτές, η εγγυητική επιστολή που έχει κατατεθεί από τον επενδυτή, εκπίπτει κατά το υπερβάλλον ποσό, ενώ το ποσό της έκπτωσης επιστρέφεται στο Δημόσιο, ατόκως, καθότι η εν λόγω επιστροφή είναι προφανές ότι δεν επιβάλλεται ως κύρωση, που θα συνεπαγόταν την καταβολή τόκου. Ακόμα, προστίθενται νέες αρμοδιότητες των διαχειριστικών αρχών και προστίθεται η δυνατότητα σύστασης θέσης υποδιευθυντή οργανικής μονάδας τομέα και προσδιορίζονται τα όργανα που αναπληρώνουν τον προϊστάμενο της ΕΥ όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται. Με τη σύσταση των τεσσάρων θέσεων υποδιευθυντών καταργούνται οι τρεις θέσεις των υφιστάμενων αναπληρωτών προϊσταμένων που ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο.

Επίσης, αποσαφηνίζεται το επίπεδο οργάνωσης των Ειδικών Υπηρεσιών, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις.

Ρυθμίζονται και άλλες διοικητικές διαδικασίες ώστε κατά τη μεταβατική περίοδο να διευκολύνεται το κλείσιμο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επιταχυνθεί η ομαλή έναρξη της νέας.

ΕΟΧ

Τέλος, επιχειρείται η αποπληρωμή έργων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της περιόδου 2004 - 2009, τα οποία, αν και ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προηγούμενων ετών και ενώ έχουν υλοποιηθεί εντός της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών τους (μέχρι Απρίλιο του έτους 2012), δεν έχουν αποπληρωθεί από το ΠΔΕ και συνεπώς καθίσταται αναγκαία η άμεση εγγραφή των συνεχιζόμενων αυτών έργων στο ΠΔΕ, προκειμένου να γίνει η αποπληρωμή της εθνικής συμμετοχής και εν συνεχεία η εκταμίευση, σε όσα έργα εκκρεμεί, της συμμετοχής του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ.

Σε αντίθετη περίπτωση (μη αποπληρωμής της εθνικής συμμετοχής), επαπειλείται απένταξη των έργων με συνεπακόλουθη συνέπεια την επιστροφή του συγχρηματοδοτούμενου μέρους των κονδυλίων στον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό (ΕΟΧ) και με ταυτόχρονη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με το συνολικό κόστος υλοποίησης, καθώς και σχετικές νομικές εμπλοκές.