Την πρωτοβουλία της Ελλάδας να ιδρύσει τη δική της επενδυτική τράπεζα χαιρέτισε κατ' αρχήν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε ωστόσο “κάπως έκπληκτος”, καθώς, όπως είπε, γνωρίζει την ελληνική πρόταση μόνο από τον Τύπο, αλλά και “μπερδεμένος”, διότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με το εάν θα προχωρήσει ή όχι το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institution for Growth) που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
“Η ιδέα είναι αναμφισβήτητα καλή”, δήλωσε ο κ. Χόιερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο και σημείωσε ότι εθνικές επενδυτικές τράπεζες υπάρχουν στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και αλλού και το σχέδιο δεν αποτελεί “ελληνική ιδιαιτερότητα”.
Ο κ. Χόιερ προειδοποίησε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξηγώντας ότι σε σχέση με την κατάσταση πριν από επτά ή οκτώ χρόνια οι συνέπειες από τη μετάδοση στην ΕΕ θα ήταν σίγουρα “σημαντικά πιο περιορισμένες”, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην Ελλάδα “θα ήταν καταστροφικές και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες μετάδοσης - οικονομικές ή πολιτικές - σε άλλες χώρες”.
Σε ό,τι αφορά την προστασία των επενδύσεων της ΕΤΕπ σε περίπτωση ενός Grexit, η Τράπεζα είναι “αρκετά αισιόδοξη”, δήλωσε ο κ. Χόιερ, αλλά διευκρίνισε ότι τότε θα γινόταν για την ΕΤΕπ πιο δύσκολο να συνεχίσει την συνεργασία με την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ ζήτησε, επίσης, να μην υποτιμάται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και αναφέρθηκε σε μια “λειτουργούσα μεσαία τάξη” και σε πολύ αξιοσημείωτα προγράμματα, τόσο με ιδιώτες όσο και με το Δημόσιο που υλοποιεί η ΕΤΕπ.
Τα πράγματα σε αυτό τον τομέα “έχουν εν μέρει πάει πολύ καλά”, δήλωσε και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τράπεζας να αυξήσει τις επενδύσεις, “εάν υπάρχουν πραγματικά καλά και βιώσιμα προγράμματα”.