Την αισιοδοξία του ότι τελικά θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη τί αναμένει από το Eurogroup της 11ης Μαΐου και τί θα κάνει ο ίδιος προσωπικά συμβάλλοντας σε ένα συμβιβασμό, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών απάντησε ότι η ημερομηνία αυτή δεν θα αποτελέσει, κατά την άποψή του, το οριστικό ορόσημο, αλλά θα είναι μια θετική ημερομηνία που θα δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών προχωρούν θετικά. "Θα είναι μια θετική στιγμή, θα υπάρξει θετικό κλίμα", εκτίμησε ο Μ. Σαπέν. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι "θα πρέπει να κινηθούμε στο δρόμο προς μια συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ατύχημα ή μια αρνητική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη" και πρόσθεσε ότι όλοι εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με το κατά πόσο η "ευελιξία" ισχύει τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές χώρες της ΕΕ, ο Μ. Σαπέν ανέφερε ότι η ευελιξία είναι ίδια για όλους και ότι για την Ελλάδα η ευελιξία υπάρχει. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει κάποια στοιχεία του προγράμματος αλληλεγγύης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Τόνισε, όμως την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως κάποια μέτρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα, δημοσιονομικά ισοδύναμα.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σαπέν υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπήρξε τεράστια απώλεια του ΑΕΠ με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα. Όπως είπε, "η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερη κατάσταση", είναι μια χώρα που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης τη βοήθησαν να περάσει τα τελευταία δύσκολα χρόνια και ενδεχομένως να συνεχίσει να χρειάζεται την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες στους οποίους υπόκειται αυτή η αλληλεγγύη.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. , Γιώργο Κύρτσο, ο Μ. Σαπέν τόνισε ότι οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω απο το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο όπως είπε, "πρέπει να κλείσει". Ο ίδιος ανέφερε ότι "πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου" και τι θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο. Όσον αφορά την "μετά τον Ιούνιο εποχή", ο Μ. Σαπέν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται τη "συνοδεία" της ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη ένα νέο πρόγραμμα, με τα ίδια ποσά και με τα ίδια μέσα. "Η Ελλάδα έχει ανάγκη περαιτέρω συνοδίας ώστε η επιστροφή της στην ανάκαμψη να είναι διαρκής", δήλωσε ο Μ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα στη χώρα, για να μπορέσει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ο Μ. Σαπέν τόνισε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα είναι αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε, δε, ότι η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας δε θα ήταν ίσως οικονομική καταστροφή της ευρωζώνης, αλλά σίγουρα θα ήταν κάτι το ιδιαιτέρως αρνητικό. "Θέλουμε να βρούμε λύσεις", πρόσθεσε.
Σχετικά με τη θέση της Γαλλίας στο θέμα της Ελλάδας, ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι η θέση της χώρας του βασιζόταν, εξαρχής, στο ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της δημοκρατίας. Όπως είπε, στην Ελλάδα υπήρξε ισχυρή αλλαγή και είναι θεμιτό να ληφθεί υπόψη η βούληση του ελληνικού λαού. Γύρω από αυτή τη θέση, τόνισε, περιστρέφονται σήμερα οι συζητήσεις. Παράλληλα, όμως, είπε ο Μ. Σαπέν, "η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της". Επί τη βάσει αυτή, είπε, συνεχίζονται οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης.
Καταλήγοντας, ο Μ. Σαπέν τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ γιατί το επιθυμεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός και γιατί αυτή είναι η επιθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη χώρα. Όπως είπε, η δυναμική της Ευρώπης είναι να διευρύνεται και "θα ήταν μια ολοκληρωτική αποτυχία αν ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ".