Και ξαφνικά... αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους! Δηλώσεις αξιωματούχων και πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες υποδεικνύουν μία θετική “στροφή” στις εξελίξεις, με τις ελπίδες για μία συμφωνία, έστω και προσωρινή, να αναπτερώνονται.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι βλέπει “πιο θετικές προοπτικές” και “αρκετή πρόοδο” στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αν και ο ίδιος σημείωσε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα θέματα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Πάντως, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η σχετική υπόσχεση ισχύει...
Όμως ακόμα και αυτά τα ανεπίλυτα θέματα δείχνουν να μειώνονται. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση σε ό,τι αφορά σημεία τριβής όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο ΦΠΑ, τα φορολογικά θέματα και τα “κόκκινα” δάνεια, κι έτσι φαίνεται πως οι διαφωνίες πλέον επικεντρώνονται στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού.
Μάλιστα, ακόμα και ο συνήθως σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε σήμερα πως “η ζημιά για την Ελλάδα είναι ζημιά και για τη Γερμανία”, και σημείωσε πως “η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας”, αν και δεν παρέλειψε με το γνωστό του ύφος να σχολιάσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να βοηθηθεί παρά μόνο από την Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα ζήτησε χρήματα από τη Ρωσία, η οποία αρνήθηκε.
Οι θετικές εξελίξεις αντικατοπτρίζονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου μετά από ένα "αργό" ξεκίνημα, ο γενικός δείκτης καταγράφει πλέον κέρδη άνω του 2%.
Πλέον, η κυβέρνηση ελπίζει σε μία θετική αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία θετική κίνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει πως αν διαφανεί ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, θα μπορούσε να επιτρέψει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τη χώρα μας, μία κίνηση που θα συνεισφέρει σημαντικά στη χαλάρωση της “θηλιάς” της έλλειψης ρευστότητας.