Ελλάδα και δανειστές: Τόσο κοντά αλλά και τόσο… μακριά

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Οι δύο πλευρές φαίνεται τις τελευταίες ώρες να είναι τόσο κοντά αλλά και ταυτόχρονα μακριά ο ένας από τον άλλον.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες τα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν ήταν καθόλου ευχάριστα για την ελληνική πλευρά.

Η διαπραγμάτευση φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο, όπως διαφαινόταν από το αποκαλυπτικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου.

"Με τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός" ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επέρριπταν την ευθύνη στους εταίρους και παρέθεταν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι "οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός 'έντιμου συμβιβασμού'".

Ως αποτέλεσμα, σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν κόκκινες γραμμές παντού. "Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους".

Ωστόσο νεότερες πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δείχνουν μια εικόνα διαφορετική. Ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του φέρονται να έχουν βρει κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές φέρονται να έχουν βάλει νερό στο κρασί τους και να έχουν έρθει πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Η ελληνική πλευρά έχει το βλέμμα της στραμμένος αφενός στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ όσο και στο Eurogroup της 11ης Μάιου. Μάλιστα, τυχόν θετική δήλωση για την χώρα μας θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες έως και 5 δισ. ευρώ.

Αν αυτή η δήλωση στήριξης δεν έλθει τη Δευτέρα τότε θα επιδιωχθεί σε έκτακτο Eurogroup έως τις 25 Μαΐου.