Μία σειρά από μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές, με το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά να παραμένουν μεγάλο αγκάθι.
Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι η αύξηση ή επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, η αναβολή της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, το νέο πλαίσιο του ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις), τρεις νέοι φόροι πολυτελείας στον Τουρισμό σε 22 νησιά του Αιγαίου και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε αυτά τα νησιά, η επιβολή έκτακτου φόρου, η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και υιοθέτηση κριτηρίων με στόχο τη μείωση των συνταξιούχων που θα λάβουν τη 13η σύνταξη.
Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέσα στο Μάιο
Την Τετάρτη, στις 6 Μαΐου, πέρα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχει η πληρωμή των 190 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.
Στις 8 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών. Στις 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup και μια ημέρα μετά στις 12 Μαΐου πρέπει να γίνει η πληρωμή 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Στις 13 Μαΐου, πρέπει να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ στις 3 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο, 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά Ταμεία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τόκους.