Οι δηλώσεις από το εσωτερικό ιδιαίτερα ζοφερές: ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης προειδοποιούν για «πιστωτικό γεγονός», οικονομικό σεισμό και «ασκό του Αιόλου». Το ίδιο και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που δεν βλέπουν χρήματα για την Ελλάδα, μέχρι τα μέσα Μαΐου, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία.
Ωστόσο, πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη», επισημαίνουν πηγές από την Ε.Ε. που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές. «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή. «Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.
Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων». Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε.
Αύριο πάντως η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις (με ενθαρρυντικό ή μη πρόσημο) προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα.
Πάντως αρκετοί εκτιμούν ότι ο χρόνος ίσως δεν είναι αρκετός και ακόμη και αν υπάρξει άμεσα συμφωνία, δεν θα απελευθερωθούν άμεσα χρήματα προς την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του Γ. Βαρουφάκη, του Γ. Δραγασάκη και του Ε. Τσακαλώτου, αναζητεί λύσεις μετά τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αφού το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και το ασφαλιστικό, μέτρα που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση.