Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, μετά τη νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε το Σάββατο λόγω της αιφνιδιαστικής και επίμονης απαίτησης των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και μειώσεις συντάξεων.
Όπως διαρρέει από αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις του Brussels Group, οι εταίροι ζήτησαν να νομοθετήσει η κυβέρνηση υπέρ των ομαδικών απολύσεων, και παράλληλα να μη γίνει καμία νομοθετική παρέμβαση όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά αρνείται να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Πρόκειται για σημεία τα οποία αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για την κυβέρνηση, που έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να περάσει αυτές τις γραμμές, αν και η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανοιχτή σε άλλα μέτρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για έναν “έντιμο συμβιβασμό”.
Έτσι, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να πάει λίγο πίσω η επαναφορά της 13ης σύνταξης, για την οποία επίσης δέχεται σφοδρές πιέσεις, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει μία αρχική συμφωνία, προβάλλοντας τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα της αύξησης του φόρου πολυτελείας, της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της λοταρίας με τις αποδείξεις και άλλων μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους, της “αμνηστίας” σε όσους εμφανίζουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία με μία φορολόγηση της τάξεως του 15%, της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την πλευρά των δανειστών επισημαίνεται πως για πρώτη φορά το Σάββατο έγινε συζήτηση με συγκεκριμένα νούμερα και κοστολογημένα μέτρα, αν και το χάσμα με την Αθήνα φαίνεται να μην κλείνει και η συμφωνία δείχνει να είναι ακόμα μακριά.