“Παράθυρο” ρευστότητας για την Ελλάδα από ανώτατο στέλεχος της ΕΚΤ

“Παράθυρο” για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, μία ενέργεια που ζητά εδώ και μήνες η κυβέρνηση και θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, αφήνει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Κερέ εξέφρασε την άποψη, σε συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη, ότι το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί αν υπάρξουν ενδείξεις για μία συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, πριν δηλαδή ακόμα επιτευχθεί η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κερέ ανέφερε ειδικότερα πως αν η Ελλάδα βρισκόταν κοντά σε μία συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της, με τους όρους που συνδέονται με τη χορήγηση βοήθειας, και υπήρχε μία ξεκάθαρη προοπτική για άλλες πηγές χρηματοδότησης για την κυβέρνηση, το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων θα αυξανόταν.

Αυτό θα σήμαινε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μία πολιτική συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και περικοπές μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, καθώς και μία ισχυρή ένδειξη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι περαιτέρω πόροι από το πρόγραμμα διάσωσης θα εκταμιευθούν σύντομα.

That would likely mean a “staff-level agreement” on overhauls and budget cuts between Greece and the institutions overseeing its bailout and a strong sign from eurozone finance ministers that further bailout funds would be transferred soon.