Την επίσημη ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς για την επαναγορά του χρέους την προσεχή Δευτέρα αναμένουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εμφανίζονται επιφυλακτικές για την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας.
Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) που ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα, οι τραπεζίτες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους επί της εμπλοκής τους στην διαδικασία, επιχειρηματολογώντας ότι οι τράπεζες θα χάσουν σημαντικά μελλοντικά κέρδη εάν προσφέρουν τα ομόλογα που κατέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα κατέχουν συνολικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 17 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν τοποθετημένα και στα αμοιβαία κεφάλαια τους. Όπως τόνισαν, εάν πωλήσουν τα συγκεκριμένα ομόλογα στις τρέχουσες τιμές (4,7 δισ. ευρώ) θα κερδίσουν 500 εκατ. ευρώ, βάσει της τρέχουσας λογιστικής αξίας, και θα χάσουν 4 δισ. ευρώ από μελλοντικούς τόκους.
Οι τραπεζίτες τόνισαν πως δεν έχουν την κατοχύρωση να αποφασίσουν για την πώληση των ομολόγων και έθεσαν ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης και ευθυνών έναντι των μετόχων. Παρουσίασαν δε εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση των κεφαλαιακών τους αναγκών και τη μείωση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους τραπεζίτες για το Eurogroup και τους κάλεσε να μετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς
Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νόμο που θα προβλέπει ότι η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα ληφθεί μόνο από τα διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και όχι από τις Γενικές Συνελεύσεις, και παράλληλα θα προστατεύει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων από τυχόν ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αντισυνταγματικός και θα αντέβαινε στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.