Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που ξεκινούσε από πολιτικές αντεγκλήσεις και κατέληγε σε σαρκαστικούς υπαινιγμούς και υβριστικές αναφορές, διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ενώ παράλληλα διευρύνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να υπαχθούν σ' αυτήν και πρόσθετοι φόροι του νόμου 2523/1997 (φόροι για καθυστερημένες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις), οι οποίοι από το 2014 και εντεύθεν αναγνωρίζονται από την νομοθεσία ως "πρόστιμα".
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κατά των δύο διατάξεων, ιδίως για το δεύτερο άρθρο της. Παρά την ηπιότερη στάση του εισηγητή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, οι υπόλοιποι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για "το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ" (Μ. Βαρβιτσιώτης), ή διαπίστωναν "φωτογραφική διάταξη και ενδεχόμενη εξόφληση προεκλογικών γραμματίων σε μεγαλοφειλέτες" (Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου). Στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπολίτευση αξίωσε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα ονόματα όσων ωφελούνται από τη συγκεκριμένη διεύρυνση, με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, με τον Χ. Θεοχάρη (Ποτάμι), να αφήνει μάλιστα υπονοούμενα για εξυπηρέτηση μεγάλου καπνοβιομηχάνου. "Καραμπινάτη μεθόδευση", διαπίστωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), "προσχωρήσατε στο δόγμα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", παρατήρησε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), ενώ "ρυθμίσεις άπαξ για όλους ή για κανέναν", πρότεινε ο Γ. Γαλέος (Χρυσή Αυγή).
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, επέμεινε ότι η ρύθμιση δεν αφορά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αυτοτελώς από το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη, ούτε για πλαστά και εικονικά τιμολόγια (όπως είχε υποστηρίξει ο Μάκης Βορίδης), αλλά - όπως είπε - τους "πρόσθετους φόρους" του νόμου του 1997.
"Στα 77 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχουν οφειλές 19,5 δισ. που συμπεριλαμβάνουν 11 δις τέτοιων πρόσθετων φόρων", εξήγησε η Νάντια Βαλαβάνη. "Στις οφειλές έως 5.000 ευρώ, οι συμβεβαιωμένοι πρόσθετοι φόροι ανέρχονται στο 19%, στις οφειλές έως 100.000 ευρώ το ποσοστό τους ανέρχεται στο 48,5%, και στις οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ, οι φόροι αυτοί ανέρχονται στο 50%".
"Με τον μνημονιακό νόμο 3888 του 2010, αν όσοι χρωστούσαν τα 19,5 δισ. πλήρωναν το σύνολο της οφειλής τους εφάπαξ,οι πρόσθετοι αυτοί φόροι θα διαγράφονταν", υπογράμμισε η υπουργός, ενώ σήμερα "μπαίνουν" σε ρύθμιση.
Γενικότερα, η κ. Βαλαβάνη, ανέφερε πως στη δυνατότητα των 100 δόσεων έχουν υπαχθεί μέσα σε δέκα ημέρες, οφειλές 1,9 δις. Από τις 210.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι πριν τρεις μέρες, από φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι 163.487 αφορούσαν οφειλές κάτω των 500 ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, ανταποκρίνονταν σε 72 αιτήσεις.
"Με έκπληξη βλέπουμε ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ μιλά για φοροδιαφυγή να ρυθμίζει θέματα μεγαλοφειλετών", παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
"Για να έχει η χώρα έσοδα για να βγει απ' το τέλμα, πρέπει να πληρώσουν οι μεγάλοι", απάντησε η κ. Βαλαβάνη. "6.500 μεγάλοι χρωστούν τα 60 από τα 77 δισ. των ληξιπροθέσμων οφειλών. Πρέπει να μην κλείσεις τα μάτια και να δώσεις την δυνατότητα να πληρώσουν ένα μέρος αν μπορούν (γιατί κάποιοι έχουν ήδη χρεοκοπήσει και δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς). Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της ρύθμισης", ανέφερε.
Μέχρι στιγμής, στα 72 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων, περιλαμβάνονται από "ναυτιλιακές εταιρείες του Αιγαίου που δεν πληρώνουν ούτε τα πληρώματα, μέχρι θυγατρικές συστημικών τραπεζών. Οι θυγατρικές πιστεύω πως μπορούν να πληρώσουν. Θα έπρεπε να βάλουμε τέτοια φίλτρα για να τους εξαιρέσουμε;", συμπλήρωσε η υπουργός.
Απέναντι στην κατηγορία της "προχειρότητας" των διαδοχικών νομοθετήσεων ("τέσσερις διατάξεις για την ίδια ρύθμιση" σχολίασε ο Χ. Θεοχάρης), η κ. Βαλαβάνη παραδέχθηκε πως αναγκάστηκε να καταφύγει στην ΠΝΠ, λόγω της πολυπλοκότητας του φορολογικού δικαίου, το οποίο η ίδια αγνοεί: "Είμαι οικονομολόγος μακροοικονομίας. Ούτε τη φορολογική μου δήλωση δεν έκανα μόνη μου και τώρα αναγκάζομαι να τα μαθαίνω όλα με τον πιο δύσκολο τρόπο, δηλαδή με βάση τη φορολογική πρακτική και τη φορολογική νομοθέτηση", ανέφερε σε μια αποστροφή της ομιλίας της η κ. Βαλαβάνη.
"Αντί να ομολογήσετε πως δεν έχετε κάνει φορολογική δήλωση μόνη σας - και είστε υπουργός για τα φορολογικά - ομολογήστε τουλάχιστον πως ξέρετε πάρα πολύ καλά να κάνετε φωτογραφικές διατάξεις, ενδεχομένως να εξοφλείτε προεκλογικά γραμμάτια, και ξέρετε πάρα πολύ καλά να συναλλάσεστε με τους μεγαλοφειλέτες", απάντησε αργότερα η 'Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ).
"Δύο χρόνια ζητούσατε επιμόνως εκλογές, και εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός σε έναν άσχετο κατ' ομολογίαν του, άνθρωπο, τη φορολογική του πολιτική", ανέφερε από πλευράς του και ο Μ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ).
Η παρέμβαση του κ. Βαρβιτσιώτη, ήρθε ως απάντηση σε χθεσινές νύξεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για "εταιρείες συνδεδεμένες με τους κ.κ. Στουρνάρα και Βαρβιτσιώτη και με συγγενικά τους πρόσωπα, που είχαν αναλάβει την εκστρατεία κατά της πολυφαρμακίας, την ώρα που δεν είχαν φάρμακα οι καρκινοπαθείς". Επ' αυτού, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για "τρικυμιώδη λάσπη και μπουρδολογία", για να ανταπαντήσει αργότερα ο Στέφανος Σαμοΐλης (ΣΥΡΙΖΑ), απευθυνόμενος προς τον Κωστή Χατζηδάκη πως: "έρχεστε στη Βουλή σαν κοπάδι και γαυγίζετε".
Με τον εισηγητή της ΝΔ να ζητά από τον Στέφανο Σαμοΐλη να ανακαλέσει, ο τελευταίος δήλωσε πως "θέλω να γίνει κατανοητό, πως η εικόνα που παρουσιάζεται απ' την ΝΔ, είναι μια εικόνα απαράδεκτη. Αν ενοχλεί ο όρος 'κοπάδι', τον αποσύρω".