Την έναρξη συνεχούς, ανοιχτής και απρόσκοπτης συνεργασίας του υπουργείου Οικονομικών με την Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, για την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου όσον αφορά τις οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και τη χαρτογράφηση και καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, συμφώνησαν στη σημερινή συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
“Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη πολλών συναντήσεων που θα ακολουθήσουν και η απαρχή μίας αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Επιθεώρησης και του υπουργείου. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία έχουμε ανάγκη τον κ. Ρακιντζή για μία πιο χρηστή, αποτελεσματική και δίκαιη λειτουργία των θεσμών, των υπηρεσιών του υπουργείου και γενικότερα της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία άπτεται πολλών δραστηριοτήτων του υπουργείου Οικονομικών”, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Βαρουφάκης. “Συζητήσαμε την αρχή της συνεργασίας μας όσον αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, το διορισμό και την ανακύλιση (rotation) των εφόρων στις εφορίες της χώρας με τρόπο που να εμποδίζει τη δημιουργία στεγανών και πρακτικών που εναντιώνονται στο δημόσιο συμφέρον”, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ρακιντζής κατέθεσε μία πρόταση για να υπάρξει θέμα κωλύματος εντοπιότητας όπως και στους δικαστές, η οποία θα συζητηθεί. Συμφωνήθηκε ακόμα ότι πρέπει να αρχίσει μία διαδικασία συζήτησης του τρόπου με τον οποίο πρέπει να επανασυσταθεί και να στελεχωθεί η οικονομική επιθεώρηση και να επανεξετασθούν οι αρμοδιότητες, στόχος ο οποίος συνάδει με την ισχυροποίηση των οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης και της Γενικής Κυβέρνησης.
“Συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα- στο οποίο ο κ. Ρακιντζής και η Επιθεώρηση θα μας βοηθήσουν- της χαρτογράφησης και καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, κάτι που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επίσης, στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεών μας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ιδίως σε μία περίοδο όπου θα πρέπει να αποτελέσει εχέγγυο σε μία αναπτυξιακή προσπάθεια, συζητήσαμε τη σύσταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας την οποία θα προωθήσουμε ως κυβέρνηση. Επίσης, συζητήσαμε γενικότερα μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη φορολογική δημοσιονομική διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών”, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, και κατέληξε: “Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία. Έχουμε ορίσει δύο εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Επιθεώρησης, που θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, σε καθημερινή βάση. Υπάρχει μία σειρά από προτάσεις του κ. Ρακιντζή προς το υπουργείο μας, οι οποίες πολύ σύντομα θα πάρουν νομοθετική και διοικητική μορφή.
Από την πλευρά του, ο Λέανδρος Ρακιντζής ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών για την ευκαιρία που του έδωσε να του υποβάλει προτάσεις για χρόνια ζητήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό δημόσιο, εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, “γιατί έχουμε βαρίδια κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση και στην αξιοπρεπή και αξιολογική λειτουργία του κράτους”.
“Έθεσα τα θέματα που σας είπε ο κ. υπουργός, θα τα αξιολογήσουμε κατά σειρά προτεραιότητας και ελπίζω σιγά-σιγά, όταν επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα, να έχει αποδώσει καλύτερα και το κράτος και η οικονομία και γι αυτό ευχαριστώ τον υπουργό και τον συγχαίρω για την πρωτοβουλία”, ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για την οικονομική αποτίμηση των προτάσεων και για το τι θα μπορούσαν να αποδώσουν, σημείωσε: “Δεν ξέρω. Ξέρω απλώς ορισμένα μεγέθη. Πχ τα κληροδοτήματα, που θα προσπαθήσουμε να τα αξιολογήσουμε, είναι μία περιουσία 10 δισ. ευρώ. Η κτηματική περιουσία του δημοσίου, η οποία κανείς δεν ξέρει πόση είναι, είναι πολλαπλάσια αυτού του ποσού, αλλά πώς θα αξιολογηθεί είναι θέμα πολιτικών και οικονομικών συναθροίσεων. Για να κάνεις όμως το γύρο του κόσμου πρέπει κατ’ αρχήν να κάνεις το πρώτο βήμα. Και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο βήμα”.