Η μείωση των τιμών του πετρελαίου παρέχει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία σε μία περίοδο έντονων μακροοικονομικών προκλήσεων, εκτιμά μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.
Οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου έχουν μειωθεί σωρευτικά κατά 35% (σε όρους ευρώ) το τελευταίο εννεάμηνο και παρέμειναν κοντά σε χαμηλό 6 ετών τον Απρίλιο. Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έναν υψηλό βαθμό εξάρτησης από το πετρέλαιο, η μείωση των τιμών παρέχει μία πολύτιμη ανάσα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μεταφράζεται σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και μείωση του κόστους παραγωγής για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Συνολικά, η μείωση των τιμών αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο πραγματικό ΑΕΠ του 2015, μετριάζοντας τις αρνητικές επιδράσεις που ασκεί η αβεβαιότητα στην οικονομία.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, αναμένεται να συντείνει σε συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και αντίστοιχη αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν κατά 0,4% ΑΕΠ το 2015 και να έχει τελικά θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο σε ετήσια βάση, εκτιμάται στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.
Τόσο οι εκτιμήσεις της ΕΤΕ όσο και εξειδικευμένων αναλύσεων της πετρελαϊκής αγοράς, διεθνώς, συντείνουν στο ότι οι τιμές του αργού θα παραμείνουν κατά μέσο όρο σε επίπεδο χαμηλότερο των 65 δολαρίων το 2015, σημειώνοντας μέση ετήσια μείωση της τάξης κατά σχεδόν 40% συγκριτικά με το 2014.
Αναμφισβήτητα η εξασθένηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο από τα τέλη του 2014 (-19% ετησίως το 4μηνο του 2015 “ακυρώνει” ένα τμήμα της μείωσης. Ωστόσο και σε όρους ευρώ, η αποκλιμάκωση των τιμών του αργού εκτιμάται ότι θα είναι επαρκώς ισχυρή (-25% κατά μ.ο. σε ετήσια βάση το 2015), ώστε να ασκήσει σημαντική θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα.
Για το σύνολο του 2015, η μέση μείωση των εγχώριων λιανικών τιμών καυσίμων στην εγχώρια αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13,5% περίπου και να μετουσιωθεί σε ετήσια αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 0,6% και σε θετική επίδραση στο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 2015 της τάξης του 0,5% (λαμβάνοντας υπόψη, μέσω εκτιμώμενης συνάρτησης ζήτησης καυσίμων, την αναμενόμενη αύξηση στην ποσότητα εγχώριας κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων, εξαιτίας της μείωσης των τιμών).
Το τελικό αποτέλεσμα στο ελληνικό ΑΕΠ από το σκέλος δαπάνης των νοικοκυριών αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας συνολικά έως και το +0,6/+0,7%, ετησίως, το 2015, αν συνεκτιμηθεί και η επιπρόσθετη έμμεση "ένεση" αγοραστικής δύναμης, μέσω της αντιπληθωριστικής επίδρασης από τη μείωση των τιμών των εισαγωγών (πρώτων υλών και μεταποιημένων αγαθών), καθώς και άλλων μορφών ενέργειας (λ.χ. φυσικό αέριο) που συνοδεύει τη μείωση των τιμών πετρελαίου. Η επίδραση αυτή συνοψίζεται σε περαιτέρω μείωση του δομικού πληθωρισμού κατά 0,2% κατά μέσο όρο το 2015.