"Νερό στο κρασί της" ετοιμάζεται να βάλει η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προσυπογράφει στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Brookings, δήλωσε ότι "δεν είναι στα σχέδιά μας οι εκλογές ή το δημοψήφισμα".
"Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μεταρρυθμίσεις και δέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις υπό νέο πλαίσιο και στις συντάξεις θα προχωρήσει ο δραστικός περιορισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια "έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της", αλλά θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει και ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παράταση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο "σχεδιάστηκε λάθος και εφαρμόστηκε από αυτούς που έπρεπε να κάνουν μεταρρυθμίσεις και αρνούνταν να αλλάξουν οι ίδιοι".
Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα "επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, όμως όχι μέσω της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου που κληρονόμησε και το οποίο οδήγησε σε μαζική εσωτερική υποτίμηση, η οποία αναπόφευκτα θα μείωνε βίαια τα εισοδήματα από τα οποία θα έπρεπε να πληρωθούν τα παλιά και τα νέα δάνεια", υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ θα προχωρήσει με την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η γραφειοκρατία και οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης.
Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα ποτέ "δεν διασώθηκε πραγματικά, καθώς μόνο το 9% των δανείων πήγαν στο ελληνικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα (χρήματα) χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν ανεύθυνοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη", επεσήμανε ο ίδιος.