Η σημερινή ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ινστιτούτο Brookings επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, καθώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση επωμίζεται ένα μνημειώδες έργο: αυτό της επιτυχούς ολοκλήρωσης των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε στην ομιλία του, με τίτλο "Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς της εταίροι", η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, ότι η επίλυση του ελληνικού δράματος χρέους του 2010, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2015 θα αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα αφήγηση, ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών. Ωστόσο, επεσήμανε, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης. Προκειμένου να εξηγηθεί, πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης, σημείωσε.
Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως οι "καλοί μαθητές" της Ευρώπης, οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές, ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και το γεγονός ότι διαρκούν πολύ, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο να καταλήξουν επιτυχώς. Παρόλα αυτά, εξήγησε ότι η λέξη-κλειδί είναι το "επιτυχώς", υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον και τον Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουν το υπάρχον μνημόνιο. Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης. Λάθος προς τους δανειστές μας, προς τους εταίρους μας και τον λαό της χώρας. Εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.
Παρόλα αυτά, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.
Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.
Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συχνά δέχεται την ερώτηση γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός, εξήγησε: ότι αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που "διασώθηκε" και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.