Σημαντικές είναι οι δυσχέρειες που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι Ευρωπαίοι σκληραίνουν τη στάση τους, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Με βάση τα δεδομένα η ημερομηνία της 24ης Απριλίου χάθηκε και τίποτα δεν αποκλείει να μπούμε σε περιπέτειες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος από τη Νέα Υόρκη στην πορεία των διαπραγματεύσεων μίλησε για περιθώριο μέχρι τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο πρακτικά αυτό το χρονικό όριο δεν μπορεί να υπάρξει αφού η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε ιστορικά διλήμματα. Θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πληρωμή των δανειστών και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Αν και μέχρι σήμερα το δημόσιο κατάφερνε να πληρώνει τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ μισθούς και συντάξεις, αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο για το Μάιο και φυσικά τον Ιούνιο.
Εκτός από αυτές τις βασικές πληρωμές το δημόσιο έχει μπροστά του προγραμματισμένες εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων, αλλά και μεγάλα ποσά προς τους δανειστές.
Ο Απρίλιος δεν έχει άλλη μεγάλη υποχρέωση, αλλά θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ σε τόκους έως το τέλος του μήνα.
Το πρόβλημα του Απριλίου είναι η καταβολή των μισθών καθώς και των συντάξεων.
Επόμενη μεγάλη δυσκολία είναι στις αρχές Μαΐου και στις 12 Μαΐου. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει 697 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αφού πρώτα έχει πληρώσει 183 εκατ. ευρώ στο Ταμείο την 1η του μήνα.
Ο Ιούνιος όμως είναι πιο δύσκολος μήνας, καθώς οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ και προς έντοκα γραμμάτια στα 5,2 δισ. ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα και με την μη καταβολή της δόσης είναι αδύνατο να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις και παράλληλα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε σε κλειστή σύσκεψη στις Βρυξέλλες πως η υπομονή του με την Αθήνα έχει αρχίσει να εξαντλείται, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε. Ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε πως ο κ. Γιουνκέρ επέμεινε ότι δεν πρέπει να γίνουν σχέδια για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Το Grexit αποτελεί θέμα ταμπού για τον κ. Γιουνκέρ», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Από την άλλη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι οι αγορές έχουν αποτιμήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και δεν βλέπει κάποια απόνερα.