Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από “Β-” σε “CCC+”, αποφάσισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Ο οίκος χαρακτηρίζει “αρνητική” την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου, δεδομένου του κινδύνου περαιτέρω επιδείνωσης της έλλειψης ρευστότητας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Standard & Poor's, χωρίς βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή περαιτέρω ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος και οι άλλες χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις θα είναι μη βιώσιμες”.
Ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. "Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της", αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: "Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της".
"Η αντίληψή μας είναι ότι οι συζητήσεις για μία αποδεκτή αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνεχίζονται, αν και με αργό ρυθμό. Στις 24 και τις 29 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν και θα εξετάσουν περαιτέρω προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μία δεύτερη πληρωμή προς το ΔΝΤ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, είναι πληρωτέα την 1η Μαΐου και θα ακολουθήσει μία ακόμη πληρωμή, ύψους 760 εκατ. ευρώ, στις 12 Μαίου", σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: "Θεωρούμε ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμά του, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ημερομηνία της δεύτερης πληρωμής στο ΔΝΤ".
"Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό μας σενάριο", τονίζει ο οίκος. "Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα από μία τέτοια χωρίς προηγούμενο κίνηση θα ήταν βαριές και θα συνοδεύονταν πιθανόν από εκτεταμένες χρεοκοπίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα".