Τι ζητούν οι τραπεζίτες για το “Ναι” στην επαναγορά ομολόγων

Ένα συνολικό πακέτο… “ανταλλαγμάτων” πρόκειται να καταθέσουν οι τραπεζίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών, στη σημερινή τους συνάντηση, προκειμένου να πουν το “Ναι” στην επαναγορά ομολόγων.

Γεγονός είναι πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή στις τάξεις των τραπεζών. Κάτι, που φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση, που είχαν οι επικεφαλής τους, στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Παρ΄ όλα αυτά, συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν ευνοϊκότεροι οι όροι της επαναγοράς ή/και της ανακεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο αυτοί, που υποστηρίζουν την πλήρη εξαίρεση των τραπεζών από την επαναγορά, όσο και οι ηπιότεροι, που λένε “Ναι” με βελτιώσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα κάνει χειρότερη τη θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων και – κατά συνέπεια – λιγότερο ελκυστικές τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Για το σκοπό αυτό, θα ζητήσουν από το Γιάννη Στουρνάρα να θεωρηθεί ως ενδεικτική η τιμή – πλαφόν, που τέθηκε από το Eurogroup και αφορά στο κλείσιμο της 23ης Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι η μέση τιμή μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Στόχος ακόμα της ελληνικής πλευράς είναι να διασφαλίσει ότι οι όροι συμμετοχής στην επαναγορά θα είναι οι ίδιοι με αυτούς των ξένων. Κι αυτό, γιατί πληροφορίες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρουν πως το βάρος θα δοθεί στην εξασφάλιση αποδοχής της πρότασης κυρίως από τα hedge funds, ώστε να μη χρειαστεί η συμμετοχή ελληνικών κατόχων ομολόγων.