Η αναζήτηση ενεργότερων πολιτικών στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ο σκοπός των επαφών που είχε ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης, σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρεται ότι η επίσκεψη του κ. Γραμματίδη στις ΗΠΑ σηματοδοτεί την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στη διεθνή κοινότητα για την αναζήτηση ενεργών στηριγμάτων της Ελλάδας την κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία της και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις πραγματικές πτυχές του ελληνικού προβλήματος.
Στη Νέα Υόρκη ο κ. Γραμματίδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε την ανάγκη οι θεσμοί και ιδιαίτερα το ΔΝΤ να συζητήσουν με το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό πάνω σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας και που θα περιέχει τόσο μεσομακροπρόθεσμα μέτρα όσο και άμεσα μέτρα παρέμβασης ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Ανάμεσα σε αυτές ο κ. Γραμματίδης συμπεριέλαβε την συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι για να ενεργοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια γενναία ένεση ρευστότητας στο πλαίσιο μιας νέας δανειστικής συμφωνίας με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων προς τους πιστωτές της τουλάχιστον για είκοσι χρόνια με δραστική μείωση του επιτοκίου δανεισμού και με ένα ευέλικτο πρόγραμμα αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων. Το πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο κ. Γραμματίδης, θα πρέπει να το εγγυηθεί το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας ώστε οι δεσμεύσεις της να θεωρηθούν ισχυρότερες και περισσότερο αξιόπιστες. Την ίδια πρόταση ο κ. Γραμματίδης επανέλαβε σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τόσο στους New York Times όσο και στο Bloomberg BusinessWeek.
Τέλος, στα πλαίσια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ. Γραμματίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανικών funds και επιχειρηματικών ομίλων τους οποίους κι ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία με σκοπό την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους.
Αργότερα στην Ουάσιγκτον ο κ. Γραμματίδης μίλησε σε ειδική εκδήλωση πού οργάνωσε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ με θέμα "Το ελληνικό πρόβλημα: Πλεύση σε αχαρτογράφητα ύδατα" όπου αναφέρθηκε στις παθογένειες του ελληνικού οικονομικού μοντέλου, στην πρόταση του για μια νέα συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης και ζήτησε την βοήθεια του αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για την παροχή τεχνογνωσίας στην Ελλάδα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο κ. Γραμματίδης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, γερουσιαστές, με τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό για θέματα πληροφοριών κι έρευνας Νταν Σμιθ, με εκπροσώπους του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και με συμβούλους πολιτικής επικοινωνίας και κυβερνητικών σχέσεων της αμερικανικής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών ο κ. Γραμματίδης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ ώστε να εγκαινιασθεί ένας κύκλος συζητήσεων με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό που θα στοχεύει στη σύναψη μιας διακρατικής συμφωνίας συνεργασίας που περιλαμβάνει παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα σχετικά με την ενέργεια, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την πάταξη της διαφθοράς, τον ορθολογικότερο ανασχεδιασμό της φορολογίας και της φορολογικής διοίκησης και την ψηφιακή οικονομία.