Για την... παρεξηγημένη στη χώρα μας λέξη “μεταρρύθμιση” μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας σε ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking), προκαλώντας μάλιστα γέλια όταν παρομοίασε τον αντίκτυπο της λέξης αυτής στην Ελλάδα με αυτόν της λέξης “δημοκρατία” στο Ιράκ.
“Η λέξη 'μεταρρύθμιση' ακούγεται στην Ελλάδα όπως η λέξη 'δημοκρατία' στο Ιράκ... Αν και η δημοκρατία είναι μια εξαιρετική αρχή, και η μεταρρύθμιση είναι επίσης μία καλή αρχή, όταν λες τη λέξη 'δημοκρατία' στο Ιράκ ο κόσμος τρέχει να κρυφτεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο υπουργός επεσήμανε πως ο λόγος που η λέξη “μεταρρύθμιση” έχει γίνει “βρώμικη” είναι ο τρόπος που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια οι “μεταρρυθμίσεις” στη χώρα μας: Όπως σχολίασε, αυτό που έγινε είναι ότι δόθηκε υπερβολική έμφαση στα ήσσονος σημασίας προβλήματα, την ώρα που τα σοβαρότερα προβλήματα, όπως η διαφθορά και τα καρτέλ, παρέμειναν ανέγγιχτα.
“Πρέπει να ξαναδώσουμε καλό όνομα στις μεταρρυθμίσεις, και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε είναι να επιτεθούμε στα κατεστημένα συμφέροντα που υποστήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση και υποτίθεται ότι προσπαθούσαν να πείσουν την κοινωνία ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ενώ αυτοί οι ίδιοι αρνούνταν να μεταρρυθμιστούν”, υπογράμμισε.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε εξάλλου πως πρέπει να δοθεί τέλος στην “πολύ τοξική και επικίνδυνη διαδικασία του να στρέφεται το ένα κράτος εναντίον του άλλου” στην Ευρωζώνη, και σημείωσε πως αν σήμερα υπήρχε μία “ομοσπονδιακή δημοκρατία της Ευρώπης”, δηλαδή το ευρωπαϊκό αντίστοιχο των ΗΠΑ, τότε δε θα τα συζητούσαμε όλα αυτά σήμερα, ενώ απέδωσε τα προβλήματα της Ευρωζώνης στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε.