Το πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, καθώς και τα ζητήματα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, της επιτάχυνσης της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του περιορισμού του παραεμπορίου, έθεσε στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, στο υπουργείο.
“Οι τράπεζες απαιτούν υπέρογκες εξασφαλίσεις, κυρίως εμπράγματες, ενώ τα επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα”, σημείωσε ο κ. Μίχαλος, αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε στον υπουργό ότι είναι ανάγκη να δοθεί, το ταχύτερο δυνατό, λύση στο θέμα των “κόκκινων” δανείων και να υπάρξει η θέσπιση ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι υπερχρεωμένες αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες. Αυτό θα επιτευχθεί, πρόσθεσε, με την αναπροσαρμογή του χρέους σε επίπεδο που να καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του. Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, στις γενικές αρχές του νέου πλαισίου θα πρέπει να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε μία εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν, άμεσα, όλες οι απαραίτητες προγραμματισμένες δράσεις, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος απωλειών αυτών των κονδυλίων, στα οποία οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες στηρίζουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να ανακοινωθεί, άμεσα, τουλάχιστον εξάμηνη παράταση για την υποβολή και έγκριση δανείων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ενώ στο μεταξύ θα πρέπει να υλοποιηθεί ένας νέος σχεδιασμός για έναν νέο αναπτυξιακό.
Τέλος, ο κ. Μίχαλος αφέρθηκε και στην πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, που σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα για το υγιές εμπόριο και για τα ταμεία του κράτους.