Η Ελλάδα ζήτησε στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group της Τετάρτης να εκταμιευθούν χρήματα προτού οι μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν και εφαρμοστούν, προειδοποιώντας ότι θα ξεμείνει από χρήματα στις 9 Απριλίου, όμως το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο Έλληνας αντιπρόσωπος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε πως η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνει “μετά θάνατον”, καθώς “δεν υπάρχει τρόπος να συνεχίσουμε μετά την 9η Απριλίου” χωρίς επιπλέον χρήματα, προσθέτοντας ότι η παρακράτηση των χρημάτων αυτών μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία δεν είναι ρεαλιστική επιλογή.
Ωστόσο, εκπρόσωποι άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, επανέλαβαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσει για να πάρει τις δόσεις που υπολείπονται, ενώ τόνισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση εκταμίευσης χρημάτων στις 9 Απριλίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαχειριστεί τη ρευστότητά της αξιοποιώντας πόρους διαφόρων φορέων της γενικής κυβέρνησης, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσει τους αντίστοιχους νόμους για να γίνει αυτό, όμως η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι αυτό δε θα ήταν αρκετό για να καλύψει τόσο τις πληρωμές προς το ΔΝΤ όσο και τις πληρωμές μισθών και συντάξεων τον Απρίλιο.
Στην τηλεδιάσκεψη δεν επετεύχθη καμία σύγκλιση για το τι θα συμβεί αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν και μετά τις 9 Απριλίου, σύμφωνα με το Reuters.
Πηγές του πρακτορείου αναφέρουν πως εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης θα έχουν εκ νέου συζητήσεις για την Ελλάδα στις 8 Απριλίου, όμως είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί μέχρι τότε μία συμφωνία.
Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το δημοσίευμα
Πάντως, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Reuters, υποστηρίζοντας πως "τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".