Αδειάζει μέρα με τη μέρα η "κλεψύδρα" για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά το περιθώριο κινήσεων για εξάντληση των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους. Ο "κλοιός" σφίγγει για τα καλά με τους ξένους δανειστές να θέτουν ωμά το δίλημμα: "Ή θα κάνετε μεταρρυθμίσεις ή αλλιώς δεν πρόκειται να πάρετε λεφτά".
Η αλήθεια είναι ότι οι επόμενες 15 ημέρες θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης. Οι υποχρεώσεις πολλές και έχουν να κάνουν τόσο με το εσωτερικό μέτωπο (μισθούς και συντάξεις) όσο και με το εξωτερικό (Αποπληρωμή δόσεων προς το ΔΝΤ, έντοκα γραμμάτια) κτλ.
Σύμφωνα με τους Financial Times η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ότι θα καταφέρει να κάνει όλες τις πληρωμές, όμως όλο και περισσότερο τα ξένα μέσα μιλούν για ένα ατύχημα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς την Α. Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι αν τεθεί δίλημμα, θα πληρώσει τις συντάξεις και όχι τους δανειστές.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως αμφισβητούν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καλύψει μισθούς και συντάξεις για τον μήνα Απρίλιο.
Σύμφωνα με τους Financial Times σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα έξοδά της τον Απρίλιο, που φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψος 450 εκατ. Ευρώ μέχρι τις 9 Απριλίου.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κοκτέιλ που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά, όσο η συμφωνία μένει ανοιχτή και καμία υποδόση δεν εκταμιεύεται προς την Ελλάδα. Για να εκταμιευτούν χρήματα θα χρειαστεί χρόνος, καθώς η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στις Βρυξέλλες και μετά θα γίνει καταβολή χρημάτων.
Κρίσιμη μέρα για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου η 8η Απριλίου, καθώς πρέπει να εκδώσει γραμμάτια, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αυτή τη στιγμή το αν θα καλυφθούν ή όχι.
Μετά την εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές, να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις για την εξεύρεση σχεδόν 750 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη έκδοση, τα οποία όμως δεν είναι διασφαλισμένα.
Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη δημοπράτηση έντοκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό το μισό κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα αγοράσουν εκ νέου ελληνικούς τίτλους, δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κενό περίπου 750 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη εξαντλήσει μεγάλος μέρος των δυνατοτήτων της για αγορά εντόκων γραμματίων μέσω του κοινού κεφαλαίου και δύσκολα θα μπορέσει να καλύψει το ποσό των 750 εκατομμυρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο έγινε προσπάθεια να μπουν Κινέζοι στην αγορά εντόκων, θα αναζητήσει βοήθεια σε φορείς του δημοσίου.
Εκτός της 8ης Απριλίου, οι επόμενες δύο κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 9η Απριλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ και η 15η Απριλίου, οπότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμα μία έκδοση έντοκων γραμματίων , για την άντληση 1 δισ. ευρώ και την αναχρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους λήξης στις 17 του ίδιου μήνα.
Οι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν τον Απρίλιο ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει η ανελαστική δαπάνη για καταβολή μισθών και συντάξεων που ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το βράδυ τη Βουλή για τη διαπραγμάτευση και οι πληροφορίες λένε ότι θα επιχειρήσει να θέσει διλημματικού χαρακτήρα θέματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.