Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τις δικές της μεταρρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει τις εκταμιεύσεις και να αποφύγει τη χρεοκοπία, όμως θα δυσκολευτεί να αποφύγει τις αποκρατικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
“Η τελευταία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα για την τελική εκταμίευση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εφόσον δε θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους”, αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
“Πρέπει να πείσουν τους θεσμούς ότι κάποια από τα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν, είτε να ακυρωθούν, είτε να συμπληρωθούν από άλλα”, δηλώνει ένας άλλος αξιωματούχος.
Ένα από τα βασικά προβλήματα φαίνεται πως θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς στον προϋπολογισμό του 2015 προβλέπονται έσοδα 4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ενώ όσον αφορά στις αλλαγές στις συντάξεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα πως η ΕΕ δε συμφωνεί με τα προνόμια πρόωρης συνταξιοδότησης και επιμένει για τη σύνδεση των συντάξεων με το μέγεθος των εισφορών.
Οι δανειστές, επισημαίνεται εξάλλου, ζητούν να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά και να διπλασιαστεί (από το 6,5% στο 13%) για τα ξενοδοχεία.
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, μόλις η Ελλάδα συμφωνήσει με τους δανειστές της και αρχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν σταδιακά να αρχίσουν να εκταμιεύονται χρήματα.
“Εκεί μπορεί να υπάρξει ευελιξία, μπορούν να το κάνουν βήμα-βήμα και να πάρουν χρήματα βήμα-βήμα”, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.