Η ΕΚΤ σκέφτεται να απαγορεύσει στις Ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν T-bills

Το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά έντοκα γραμμάτια μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου ο Ενιαίος Μηχανιέχει συστήσει στις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράζουν ελληνικό χρέος, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Φρανκφούρτη εκφράζονται ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες παρά τη σύσταση θα αγοράσουν έντοκα γραμμάτια, κι έτσι στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μετατροπής της σύστασης σε απαγόρευση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μία τέτοια κίνηση θα διέκοπτε μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα, ενώ θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Πάντως, η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αναμένεται πριν τη σημερινή πολυμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει εκ νέου να επιτραπεί στην Ελλάδα να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, αλλά και να πιέσει για μία πολιτική συμφωνία όσον αφορά στα υπολειπόμενα 7.2 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης, μετά και την παραδοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και χρειάζεται τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει πως η πρόταση για περιορισμούς στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες δεν έγινε τελικά δεκτή, καθώς θεωρείται ότι θα έθετε σε κίνδυνο τις πολιτικές διαπραγματεύσεις.