Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η κυβερνητική ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Η ρύθμιση θα προστατεύει έως το τέλος του έτους τους οφειλέτες, ενώ θεωρείται αρκετά πιθανή η κατάθεσή της στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση θα απαγορεύονται μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών που χρησιμεύουν ως κύρια ή μοναδική κατοικία τους και δηλώθηκαν ως τέτοια στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος.
Χαρακτηριστικό σημείο είναι ότι δεν θα πρέπει η αξία του ακινήτου να ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
- Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.
- Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.
- Ειδικά για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή ένας τουλάχιστον εκ των οφειλετών είναι αποδεδειγμένα άνεργο και παραμένει άνεργος έως τη λήξη της ισχύος του νόμου, δηλαδή έως 31/12/2015, τα παραπάνω όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται έκαστο κατά ποσοστό 20%.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που: προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από χρηματικές ποινές, εξαιρουμένων των διοικητικών προστίμων, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Ο δανειστής μπορεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού να καλεί τον οφειλέτη να προσκομίσει αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007, βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής, αντίγραφο των τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, αποδεικτό έγγραφο με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό αρμόδιας επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της.
Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού, οι οφειλέτες εφόσον δεν είναι άνεργοι υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.
Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο.
Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι ή με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός δανειστών η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.