Δεν υποβαθμίζει την Ελλάδα μέχρι… νεωτέρας ο Standard & Poor’s

Αμετάβλητη διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας με “Β-” ο οίκος Standard & Poor's, διατηρώντας πάντως τη χώρα μας σε “creditwatch negative”, που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, η ρευστότητα στην Ελλάδα ολοένα και περιορίζεται, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περαιτέρω δεσμεύσεις για χρηματοδότηση στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, ενώ υπάρχουν και ασάφειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για το αν η χώρα μας θα καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία χρηματοδότησης με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τον Standard & Poor's, η κυβέρνηση και οι δανειστές φαίνονται να έχουν διάσταση απόψεων γύρω από το ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές για να δοθεί περαιτέρω χρηματοδότηση, ενώ η έλλειψη ενός χρηματοδοτικού σχεδίου σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ και στα έσοδα από τη φορολογία.

Επιπλέον, οι αναλυτές του οίκου εκφράζουν την άποψη ότι είναι μάλλον απίθανο η Ελλάδα να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες, ενώ θα επανεξετάσουν την αξιολόγηση της χώρας μας εντός των επόμενων δύο μηνών, όταν τα χρηματοδοτικά σχέδια της Ελλάδας θα είναι πιο ξεκάθαρα. Ως βασικό κίνδυνο, πάντως, για την ελληνική κυβέρνηση ο S&P επισημαίνει την εντατικοποίηση των πιέσεων προς τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.