H Γερμανία έτοιμη να δεχτεί και παραπάνω Τ-bills και προκαταβολή δόσης!

Το πρόβλημα ρευστότητας που φέρεται να αντιμετωπίζει η χώρα μας φαίνεται ότι προκαλεί "πονοκέφαλο" στη γερμανική κυβέρνηση. Γι αυτό και σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, οι Γερμανοί προσανατολίζονται σε κάποιες "ανορθόδοξες λύσεις", ούτως ώστε η Ελλάδα να μην ξεμείνει από ρευστό.

Μία από αυτές φέρεται να είναι σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, η αύξηση των ορίων των ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, τα οποία θα μπορούσε η Αθήνα να εκδώσει και να πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία στη συνέχεια θα δινόταν ως "ενέχυρο" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άλλες σκέψεις φέρονται να είναι "ο προσωρινός έλεγχος των κεφαλαίων σε περίπτωση "bank run", η αποπληρωμή ποσών στο τωρινό πρόγραμμα πέρα αργότερα από τις προγραμματισμένες ημερομηνίες και η καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων στο ΔΝΤ".

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο, αλλά ίσως και να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μίας τέτοιας βοήθειας είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Κάτι που συνεπάγεται για τη Γερμανική πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποδοχή του προγράμματος διάσωσης που ήδη υπάρχει.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται επίσης έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερο περιθώριο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο μείωση της επιβάρυνσης του χρέους.