Εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου, μένουν τα ελληνικά ομόλογα, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία.
Όπως εξήγησε ο Ντράγκι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων τα οποία αξιολογούνται με investment grade, και επομένως τα ελληνικά ομόλογα δεν προκρίνονται για να ενταχθούν σε αυτό. Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να ενταχθούν όταν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως επεσήμανε.
Όσο για το waiver, την ειδική ρύθμιση δηλαδή που επέτρεπε στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και η οποία ήρθη τον περασμένο μήνα, αν και αρχικά ο Ντράγκι είχε αναφέρει πως αυτή η ρύθμιση θα επέστρεφε σε ισχύ όταν η Ελλάδα έμπαινε ξανά σε πρόγραμμα, σήμερα άφησε να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver “αν η Ελλάδα τιμήσει τους συμφωνημένους όρους”.
Όπως σημείωσε με νόημα ο Ντράγκι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει σήμερα στην Ελλάδα ποσό που αντιστοιχεί στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, και έτσι θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, όπως ζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, τονίζοντας: "Η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανόνες, δεν είναι πολιτικός θεσμός".
Σχολιάζοντας την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο Ντράγκι υπογράμμισε πως τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειάς τους είναι “αρκετά πάνω” από τα απαιτούμενα και ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.