“Αν ήμουν Έλληνας, τότε θα επέβαλα ένα μονομερές κούρεμα χρέους, θα εισήγαγα ένα παράλληλο νόμισμα μαζί με το ευρώ και θα προωθούσα την έξοδο από την νομισματική ένωση. Και δε θα επέστρεφα ποτέ”.
Αυτό αναφέρει στη στήλη του στο περιοδικό Der Spiegel ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, προσπαθώντας να βάλει τον εαυτό του στη θέση ενός Έλληνα που προσπαθεί να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για τη χώρα του.
“Μια μικρή υπόθεση εργασίας: Βάλτε τον εαυτό σας για μία φορά στη θέση που είναι οι Έλληνες, και αναρωτηθήτε τι θα κάνατε”, σημειώνει ο Μίνχαου, προσθέτοντας: “Θα θέλατε στ' αλήθεια να δώσετε όλα όσα θα παραχθούν για τα επόμενα 20 χρόνια για την αποπληρωμή των πιστωτών; Θα μειώνατε τους μισθούς και τις τιμές, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα;”, διερωτάται ο Μίνχου. “Εγώ σίγουρα δε θα το έκανα αυτό”, απαντά, και κατόπιν παραθέτει την πρότασή του.
Όπως επισημαίνει, ο ίδιος θα επέβαλε μονομερές κούρεμα, αρνούμενος να αποπληρώσει τα δάνεια του “επίσημου τομέα”, δηλαδή αυτά που διακρατούν κράτη της Ευρώπης, παρά μόνο τα δάνεια του ΔΝΤ, και κατόπιν θα δημιουργούσε ένα νέο νόμισμα, που θα κυκλοφορούσε στην Ελλάδα παράλληλα με το ευρώ, το οποίο δε θα ονομάζεται “δραχμή”, αλλά... “ευρώ”, καθώς κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον ίδιο δεν απαγορεύεται.
Το “νόμισμα” αυτό δε χρειάζεται καν να είναι πραγματικό νόμισμα, σύμφωνα με τον Μίνχαου: Μπορεί να είναι κρατικά ομόλογα, που να υπόσχονται κάποιο κέρδος για όποιον τα αγοράσει, δίνοντας στην κυβέρνηση την απαραίτητη ρευστότητα για να σώσει το τραπεζικό της σύστημα.
Όμως αυτό θα ήταν ένα ενδιάμεσο στάδιο, στο οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρωζώνη. Τι θα επέλεγε ο ίδιος; “Εγώ προσωπικά δε θα επέστρεφα στο ευρώ μετά από αυτήν την εμπειρία”. Εκφράζει μάλιστα την άποψη πως η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης δίνει στην Αθήνα χρόνο για να σχεδιάσει λεπτομερώς μία τέτοια στρατηγική.