Τα χαρτιά για τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα ανοίγει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Σκουρλέτης.
Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο κ. Σκουρλέτης λέει "ναι" σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενταγμένο όμως σε ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής.
"Εμείς λέμε "Ναι" στη χρηματοδότηση ενταγμένη μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής, που θα χαρακτηρίζεται από μία αντιυφεσιακή, αντιμνημονιακή λογική και βέβαια θα διέπεται από τη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτή η κουβέντα τέμνεται με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους" τονίζει.
Υπογραμμίζει ότι με την συμφωνία "δεν καταλήξαμε σε ένα καινούργιο μνημόνιο" και πως "καμιά από τις προηγούμενες δρομολογημένες δεσμεύσεις και μέτρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν".
Αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 751 ευρώ σταδιακά εντός του 2016, πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν θα "παγώσει" αν και σημειώνει ότι "βεβαίως, θα πάρουμε τη γνώμη των θεσμών". Σε ότι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, κάνει λόγο για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και προσθέτει:
"Δεν θα επανέλθουν οι συμβάσεις και οι αμοιβές στα επίπεδα του 2010". Συμπληρώνει πως "στόχευση είναι να δώσει περιεχόμενο και υπόσταση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Να αποκτήσει δύναμη η πλευρά των εργαζομένων. 'Αρα θα υπάρχει και η μετενέργεια και η επεκτασιμότητα και ο ΟΜΕΔ και η υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων".
Για τον Οργανισμό Μεσολάβης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αναφέρει πως "δεν μιλάμε για μια επαναφορά των πραγμάτων όπως ακριβώς ήταν. Έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος σκοπεύουμε να βελτιώσουμε τελικά την όλη θεσμική συγκρότηση του Οργανισμού". Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις δηλώνει ότι θα επανέλθει το ποσοστό στο 2%, ενώ "θα υπάρξουν και παρεμβάσεις για τις ατομικές".
Τονίζει ότι το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί από κανέναν δικαιούχο, πως θα επανασχεδιαστεί η επιδοματική πολιτική στο σύνολό της, ενώ μιλά για ανάγκη ανασχεδιασμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς το υπάρχον "αφήνει εκτός στόχευσης την ακραία φτώχεια".